De Surinaamse consument wordt de laatste tijden vaker de dupe van hamsterpraktijken. Van benzineschaarste tot levensmiddelenschaarste die de samenleving steeds even in een wurggreep houden. Afgelopen weekend was het weer raak, vanwege ‘schaarste’ aan kookgas. Een gascilinder kopen was voor vele burgers onmogelijk, omdat deze niet ten verkoop werd aangeboden door winkeliers.
Tegen een winkelier is er door instanties opgetreden, omdat hij kennelijk uit vrees voor een mogelijk extreme verhoging van de gasprijs, zichzelf wilde beschermen. Hamsteren is verboden, maar ik begrijp deels die ondernemers die verwachten harde klappen te zullen incasseren. Met de afschaffing van de subsidie op kookgas, zoals het beeld geschetst is door de nieuwbakken minister van Financiën, vrees ik het ergste voor de samenleving. Subsidies afbouwen is sowieso noodzakelijk voor de gezondmaking van de economie en het loskrijgen van financiële middelen vanuit IMF.
De kostprijs van een 28 lbs gascilinder is boven de 500 SRD, maar omdat de overheid zwaar subsidieert hierop, kan de burger deze betrekken voor een prijs van 48,50 SRD. Dit betekent dat een winkelier voor de aanschaf van 100 gascilinders op basis van de gesubsidieerde prijs dichtbij 5000 SRD moet neertellen. Als die subsidie inderdaad volledig komt weg te vallen, zal zo een ondernemer in 1 keer meer dan 900 procent meer moeten neertellen om ‘gasbommen’ in te kopen. Om 100 gascilinders in te kopen, zal hij in plaats van 5000 SRD, plotseling vijftigduizend SRD moeten neertellen. Het moet ons niet verwonderen als we over 6 maanden zien dat de helft van de winkels over de kop zijn gegaan. Dat is wat ons te wachten staat als we denken dat wij alleen consumenten moeten beschermen tegen de klappen van de golven van de hobbelige Surinaamse economie.
Eigenlijk is de schuld van het hamsteren te wijten aan het feit dat ondernemers de woorden van de minister van financiën serieus nemen. Steeds meer mensen beginnen te beseffen dat 2023 het jaar wordt van marktconforme prijzen en dat overheid niet langer sinterklaas zal spelen. Iedereen wil zijn of haar investeringen veiligstellen, ook de gasbomverkoper. Dus omu dacht ‘mi o hamster, maar en a no ganster’. Echter, de oliemaatschappijen zijn nooit door de Economische Controle Dienst berispt voor de benzineschaarste die ze recentelijk nog hebben gecreëerd.
Voor hen geldt hamster en gangster, want er is geen autoriteit die hen kan verplichten om benzine te verkopen. De tankstations gingen vorige week dicht zodra zij dat wilden, of ze verkochten beperkt benzine, omdat ze wisten dat er een verhoging van ongeveer 5 SRD opkomst was. Waarom is er vanuit ECD nooit hiertegen opgetreden in de afgelopen jaren? Er wordt wel keihard opgetreden tegen die armzalige gasbomverkoper die van kruimeltjes moet leven, terwijl zij die op 6+ nullen slapen, ongestoord het volk mogen uitmelken. Hamsteren is niet goed en ook niet toegestaan, maar wij moeten in dit land ophouden om met twee maten te meten.