Het budget voor de compensatie van de rijstboeren is opgetrokken naar SRD 70 miljoen. Dat heeft president Chandrikapersad Santokhi afegelopen week aan de rijstboeren meegedeeld tijdens de viering van 145 jaar Nickerie. De president was donderdag in het rijstdistrict voor de officiele plechtigheden in verband met de viering en heeft de rijstboeren kort toegesproken.
“Ik heb jullie beloofd dat ik met de minister zou praten en heb met zijn deskundigen gesproken”, zegt Santokhi Er is toen besloten om het begrote bedrag van SRD 60 miljoen ye hanteren. Initieel was er begroot om de boeren met SRD 10 miljoen op te toppen, dat zou het totaal op SRD 70 miljoen brengen. De berekeningen van het preciese bedrag dat de boeren zullen krijgen moet nog besloten worden. Ashween Jagmohansing, een van de woordvoerders van de protesterende rijstboeren, zegt in gesprek met Rasonic TV dat zij blij zijn met de toezeggingen van de president.
Volgens Jagmohansing liepen de gesprekken met de werkgroep van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij spaak en konden de boeren noch de deskundigen op een akkoord komen. “De president heeft tranparantie beloofd en we krijgen ook de cijfers mee zodat we de werkelijke kosten kunnen betalen. De afgelopen dagen hebben we intense gesprekken gevoerd met de werkgroep van LVV, echter zonder resultaat”, voert Jagmohansing aan. De boeren zijn in elk geval ingenomen met de mededeling van de president en voelen zich gehoord in hun strijd naar compensatie.
Op dinsdag 6 augustus hebben de boeren een petitie ingediend bij het Kabinet van de president, zij waren ook uitgenodigd voor een gesprek op zijn kabinet. Met de SRD 60 miljoen voor de mogelijke 30.000 hectare die volgens LVV zou zijn ingezaaid, zouden de boeren SRD 2000 per hectare ontvangen, tot een maximum van 150 hectare per boer.
Echter was dat niet naar tevredenheid van de boeren die de afgelopen 3 seizoenen te kampen hebben gehad met extreme wateroverlast, rattenplagen en een extreme hitte die de kosten voor de productie van rijst omhoog hebben gestuwd. Vele van de boeren verkeren ook in een financiele moeilijke situatie, zij die afspraken hebben lopen met de banken, omdat zij leningen hebben lopen.
Zij hadden toen SRD 10.000 per hectare geëist, echter gaf de president aan dat de middelen daarvoor niet ter beschikking zijn. Met de commissie, die kort na de gesprekken bij zijn kabinet heeft gevoerd, moest men een middenweg vinden en komen tot alternatieve compensaties voor de boeren.