Conservation International Suriname (CIS) heeft maandag 1 augustus haar dertigjarig bestaan gevierd. De niet gouvernemente organisatie (ngo), die zich vooral inzet voor duurzaam milieubeleid, heeft een boekwerk van publicaties die in samenwerking met andere stakeholders zijn samengesteld, uitgegeven.
In ‘Stand van onze Boszaken’, een rubriek uitgegeven door CIS in de Ware Tijd, zijn er interviews gedaan met verschillende milieuspecialisten en deskundigen, die een duidelijke weergave geven over hoe het staat met onze bossen en de knelpunten die de samenlevingen in het binnenland meemaken en waarom het zo belangrijk is onze bossen te beschermen.
CIS-directeur John Goedschalk, die al tien jaar aanzit als directeur, heeft duidelijk in zijn toespraak aangegeven dat het niet altijd even makkelijk is geweest voor de ngo, die vooral moet samenwerken met overheidsinstanties of instituten die veelal verzwakt zijn. “Het is dan moeilijk bepaalde zaken te realiseren als je afhankelijk bent van overheidsinstituten die de kennis en kunde niet in huis hebben, omdat ze zijn verzwakt. Je kan als ngo niet op de stoel van de overheid gaan zitten”, verduidelijkt Goedschalk.
Een van de projecten die daaronder lijdt, is het Private Public Partnership- project voor herstel van Brownsberg en commercialiseren daarvan, dat CIS al langer dan twee jaar heeft geïnitieerd. “Er waren reeds vergaande gesprekken gaande met de METS, maar als we kijken naar de situatie rond de METS, die onder de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij valt, die het ook niet goed heeft nu, ja dan kan het moeilijk gaan”, zegt Goedschalk.
Gelukkig zijn er ook hoogtepunten aan te merken sinds de oprichting van CIS in Suriname. Een van de grootste projecten waaraan CIS heeft gewerkt, is het helpen oprichten van het Centraal Suriname Natuurreservaat in Midden-Suriname. “Dit is een groot gebied van meer dan 1 miljoen ha, dat als beschermd gebied is aangegeven en Suriname op de wereldkaart heeft geplaatst”, zegt Goedschalk. Maar het vaststellen van het natuurreservaat was nog voor de tijd dat Goedschalk als directeur aanzat.
Onder Goedschalk zijn bewind, heeft CIS het Braziliaanse Notenproject met inheemsen in Alalapadu opgezet. Dit zijn inheemsen in Zuid-Suriname die de Braziliaanse noten verwerken tot olie en of voedzame super food en deze producten afzet op zowel de lokale als internationale markt. “Het geeft de bewoners daar ook een alternatieve verdienmogelijkheid”, zegt Goedschalk.
Binnen CIS is er consequent gesproken over het duurzaam gebruiken van de natuurlijke hulpbronnen, maar het is voor hem ook belangrijk de samenlevingen in het binnenland de juiste handvatten aan te reiken, zodat zij zich niet beroepen op illegale jacht op wilde dieren en of illegale goudwinning of houtkap. Het is nog steeds een grote uitdaging voor Suriname om beter beleid hierop te formuleren of bestaande wetten te actualiseren.