PARAMARIBO – Ondervoorzitter van de consumentenkring, Rachel Dalger, zegt dat de regering de stem van het volk niet hoort. Ze stelt dat rechtstreeks communiceren met de beleidsmakers helemaal niet lukt. Ze trekt deze conclusie na de meest recente verhoging van benzine, die een van de zoveelste rake financiële klappen is voor de gemeenschap. De organisatie wil naar De Nationale Assemblee stappen om daar aandacht te vragen voor de noden waarmee de consument zit.” Ze luisteren niet naar het volk, want je kunt geen prijs verhogen voor meer dan SRD 1,- zonder dat er iets gecompenseerd wordt.” Dalger zegt dat de consumentenkring bezig is met de voorbereiding van het signaal dat zij wil geven.
Macht in handen
De ondervoorzitter zegt verder dat de consumentenkring van mening is dat het Surinaamse volk, ondanks alle prijsverhogingen, nog steeds de macht in eigen handen heeft om te beslissen welke goederen zij inkopen. Ze stelt dat de consument de belangrijkste schakel in de handel is, omdat de handelaar niet zal blijven inkopen als die merkt dat een bepaald product niet verkoopt en op de schappen blijft liggen.
Opstappen
Dalger zegt ook dat het de bedoeling is dat de beleidsmakers kijken waarmee de consument geconfronteerd raakt en dat aankaarten in het parlement. Dit alles, zodat er heel kritisch naar zaken wordt gekeken. Indien het parlement haar werk niet uitvoert moeten er volgens Dalger verkiezingen worden uitgeschreven, zodat een andere samenstelling van leden het werk beter kan doen zonder het volk zoveel eronder te laten leiden; onderstreept ze kritisch.
Effecten
Dalger stelt dat de effecten van de recentste benzine verhoging merkbaar zullen zijn, omdat de nieuwe loonrondes die de regering heeft belooft te verbeteren nog niet in orde zijn gemaakt. Ze merkt op dat de druk welke nu zal ontstaan, vanwege beperkte financiële middelen, in elk gezin gaat knagen aan de gezondheid van elk individu. De alternatieven van importeurs om goedkopere goederen te importeren, van een goedkoper merk, is naar zeggen van Dalger wel werkbaar. “Goedkopere producten op de markt brengen is een optie. Het kost je natuurlijk minder, maar de kwaliteit is dan ook slechter. Vele mensen zullen het inkopen, maar als men de kwaliteit ziet en het niet is wat het wezen moet zal men weer overgaan tot het kopen van de oude vertrouwde producten die iets meer kosten.”