De COP26-top van de Verenigde Naties die deze week in Glasgow begint, is aangekondigd als een kans om de planeet te redden van de meest rampzalige effecten van klimaatverandering. Met een jaar vertraging vanwege de COVID-19-pandemie, streeft COP26 ernaar een doelstelling in leven te houden om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 ° C boven het pre-industriële niveau – de limiet waarvan wetenschappers zeggen dat ze de meest destructieve gevolgen ervan zou vermijden.
“We moeten uit Glasgow komen en met geloofwaardigheid zeggen dat we 1.5 in leven hebben gehouden”, zei Alok Sharma, de president van COP26, zondag toen afgevaardigden in de Schotse stad arriveerden. “We zitten met het broeikaseffect op 1,1 graad boven het pre-industriële niveau”, vertelde hij aan Sky News. “Op 1.5 zijn er landen in de wereld die onder water zullen staan, en daarom moeten we hier een akkoord bereiken over hoe we de klimaatverandering het komende decennium aanpakken.”
Ambitieuzere toezeggingen
Het behalen van de 1.5° C-doelstelling, die in 2015 met veel tamtam in Parijs is overeengekomen, vereist een golf van politiek momentum en diplomatiek zwaar werk om de onvoldoende actie en lege toezeggingen, die een groot deel van de wereldwijde klimaatpolitiek hebben gekenmerkt, goed te maken. De conferentie moet ambitieuzere toezeggingen doen om de uitstoot verder te verminderen, miljarden aan klimaatfinanciering vast te leggen en de regels af te ronden om de Overeenkomst van Parijs uit te voeren met de unanieme instemming van de bijna 200 landen die deze hebben ondertekend. Maar er is enorm veel werk aan de winkel.
Zinvolle en effectieve actie
Op een top in Rome zijn de leiders van de Groep van 20 grote economieën het zondag eens geworden over een slotverklaring waarin wordt aangedrongen op “zinvolle en effectieve” actie om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5° C , maar weinig concrete toezeggingen doet. Het G20-blok, dat Brazilië, China, India, Duitsland en de Verenigde Staten omvat, is goed voor naar schatting 80% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Een nieuwe belofte vorige week van China, ‘s werelds grootste vervuiler, werd bestempeld als een gemiste kans die een schaduw zal werpen op de twee weken durende top. Aankondigingen uit Rusland en Saoedi-Arabië waren ook flauw.
Terugkeer VS
De terugkeer van de Verenigde Staten, ‘s werelds grootste economie, naar de VN-klimaatbesprekingen zal een zegen zijn voor de conferentie, na een afwezigheid van vier jaar onder president Donald Trump.
Maar net als veel wereldleiders zal president Joe Biden op COP26 aankomen zonder stevige wetgeving om zijn eigen klimaatbelofte na te komen, terwijl het Congres ruzie maakt over hoe het moet worden gefinancierd en nieuwe onzekerheid over de vraag of Amerikaanse instanties zelf de uitstoot van broeikasgassen kunnen reguleren.