Corrigerend optreden tegen politierekruten van het Korps Politie Suriname (KPS) door de staat mocht niet. Dit zegt de secretaris van de Surinaamse Politiebond (SPB), Revelino Eijk, aan Key News.
De bond geeft aan dat ze de getroffen maatregelen niet zullen accepteren. De politieman verklapt dat een groep beginnelingen die gisteren opdrachten hebben ingeleverd bij de Politieacademie zijn aangepakt in opdracht van hogere hand.
Dit, omdat de rekruten deelnamen aan de protesten van de vakorganisatie. De rekruten moesten bepaalde strafmaatregelen ondergaan, die aan hen zijn opgelegd door leden van de RBT. “Ze zijn gedrild geworden, zelf zij die in hun voertuigen zaten, zijn gehaald om deze strafmaatregelen te ondergaan”.
De andere groep nieuwe agenten liep naar het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) waar de bond acties voerde. “Blijkens de wetgeving is het zo dat wanneer individuen of rechtssubjecten zich bezighouden met bondsactiviteiten je niet door de overheid gecorrigeerd kan worden. Er mogen geen strafmaatregelen dan wel andere negatieve maatregelen tegen je worden getroffen.” Eijk zegt dat de bond de behandeling van de rekruten direct bij de politie heeft aangekaart. De bond gaf de president aan dat de wet duidelijk is over soortgelijke aangelegenheden.
Volgens Eijk zei minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie tijdens de meeting met de president dat de rekruten geen lid zijn van de SPB. De bond maakte duidelijk dat het al jaren zo is dat vanaf de indiensttreding individuen lid worden van de bond. “Toen wij in 2016 aantraden onder meneer Hellings en nu onder leiding van meneer Atompai hebben wij gezegd van nee, je kan iemand niet verplichten om automatisch lid te worden van een vakvereniging.” Vanaf dat moment heeft de bond gesteld dat zij dit proces democratisch zullen laten geschieden.
De rekruten worden benaderd en in de gelegenheid gesteld deel te worden van de vakbond. Dit gebeurt door een document te ondertekenen. “Vanaf het moment dat is gedaan, wordt dat formulier naar de salarisadministratie gestuurd zodat de overheid zaken in orde kan maken en het contributiegeld kan overdragen. Dat wil zeggen dat de rekruten dan contribueren”, legt Eijk uit. Hij benadrukt dat ook tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) eenieder wordt geïnformeerd dat er nieuwe leden zijn die deel zullen uitmaken van de organisatie. De ALV wordt dan gevraagd als die het eens is met het besluit. In dit geval gingen de leden akkoord.
Eijk merkt op dat de president, Amoksi en andere regeringsvertegenwoordigers die ook lid waren van de bond, zijn geconfronteerd met de vraag hoe zij lid van de politiebond zijn geworden. “Geen van ze kon het tegendeel bewijzen”, aldus de secretaris.