Het Elsje Finck-Sanichar College (EFS), COVAB, heeft vandaag 43 afgestudeerden afgeleverd. De leiding van COVAB gelooft dat zij continu een bijdrage leveren aan de gezondheidszorg van Suriname.
Met deze diploma-uitreiking, die ook de laatste is van dit jaar, heeft het opleidingsinstituut dit jaar 249 afgestudeerden geleverd. Dat is 13 studenten meer dan in 2021. Onderdirecteur Jenny Johns-Christopher zegt dat COVAB te altijd de kwaliteit van de uitgegeven diploma’s hoog wilt houden. Dat kan volgens haar slechts gerealiseerd worden als de kwaliteit van de opleiding, in het bijzonder van de afstudeerwerken, ook hoog wordt gehouden. Daarom worden afstudeerwerken goed onder de loep genomen en worden studenten gedrild om kwalitatieve werken te leveren, want uiteindelijk moeten zij een bijdrage leveren aan de gezondheidszorg.
Verder studeren
De afgestudeerden hebben de opleiding tot: de basisopleiding tot verpleegassistent (2), de basisopleiding tot ziekenverzorgende (7); de basisopleiding tot MBO Verpleegkundige (21); de post basis/gespecialiseerde opleiding (3); en de HBO-opleiding tot HBO-verpleegkundige (1) met goed gevolg afgelegd. Johns-Christopher hield de afgestudeerden ook voor om verder te studeren, omdat het beroep waarvoor zij zijn opgeleid dat van hen vergt.
Ook wees ze de pas geslaagden erop dat het verpleegkundig beroep altijd beoefend moet worden met liefde, verdraagzaamheid en geduld. “Dus wanneer u ‘s morgens voor de spiegel staat om u klaar te maken om uw beroep uit te oefenen, vraag dan om kracht en wijsheid dat u geleid mag worden om liefde te tonen, verdraagzaam te zijn en geduld te mogen hebben. Dat is heel erg bijzonder, want daarvoor zijn we er”, aldus Johns-Christopher.
Kracht geven aan Suriname
Carol de Baas, hoofd van de Inspectie Verplegende en Verzorgende Beroepen (IVV), haalde aan dat Suriname met deze afgestudeerden nu meer verpleegkundigen heeft. Echter, is ze zich van bewust dat de regering en de ziekenhuizen de verpleegkundigen niet kan tegenhouden als zij naar het buitenland willen vertrekken. Toch deed ze een beroep op de afgestudeerden om zoveel mogelijk hun krachten te geven aan de zorgvragers in Suriname. “Daarom hebben we u opgeleid”, zegt De Baas.
De Baas zegt dat dit komt doordat verpleegkundigen in Suriname heel goed worden opgeleid. Ook haalde De Baas aan dat er weinig mannen in het verpleegkundige beroep zitten. Ze wijst erop dat het geen vrouwenberoep is. Binnen de groep van afgestudeerden van vandaag, zijn er slechts drie mannen. “We hebben ook mannen nodig in het veld”, aldus De Baas.