De Covid-19-pandemie is volgens Pieter Voigt, hartchirurg bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo een van de voornaamste redenen dat hartoperaties niet goed kunnen plaatsvinden. Jaarlijks voert Voigt samen met zijn collega’s rond de 180 hart- en longoperaties uit. “Wat we hebben gezien vanaf vorig jaar is dat we in 2020 slechts 95 patiënten hebben kunnen opereren aan hun hart en met heel veel moeite doen we 80 hartoperaties. Dat wil dus zeggen dat we waarschijnlijk 180 mensen niet hebben kunnen opereren”, houdt Voigt voor tijdens de reguliere Covid-19-persconferenties donderdag.
Het niet kunnen opereren van deze patiënten is een probleem voor de zorg die al onder druk staat. Er zijn bij lange na niet genoeg ic-bedden ter beschikking voor patiënten die na de operaties daar geplaatst moeten worden voor observatie. “Waar we voorheen vijftien bedden tot onze beschikking hadden, hebben we nu zeven tot acht bedden die ingezet kunnen worden voor de reguliere zorg. Ook is het zo dat een coronapatiënt gemiddeld drie weken een bed bezet houdt, terwijl hartpatiënten na de operatie slechts 1 dag gebruikmaken van een ic-bed”, zegt Voigt, die hiermee duidelijk maakt dat er niet genoeg ic-bedden beschikbaar zijn, dus het betekent dat er onvoldoende ruimte is om deze patiënten te helpen.
Overige operaties
Niet alleen hartpatiënten maken gebruik van de ic, maar ook andersoortige operaties kunnen niet optimaal plaatsvinden vanwege het tekort aaan ic-bedden. “Die hele pandemie heeft ervoor gezorgd dat de non-Covid-zorg in gedrang is gekomen. Covid gaat niet weg op korte termijn en we moeten gaan nadenken wat we hieraan kunnen doen”, zegt de hartchirurg.
Covid niet enige veroorzaker
Voigt geeft toe dat niet alleen Covid-19 de veroorzaker is van het niet optimaal kunnen uitvoeren van de operaties. Maar hij legt ook de schuld bij de huidige financiële situatie in het land en het wegtrekken van capabel zorgpersoneel dat hoort bij het bieden van specialistische diensten, geeft de chirurg aan. “We hebben sowieso weinig personeel ter beschikking voor onze ic.” Voigt geeft ook aan dat het niet alleen in Suriname voorkomt, maar ook in landen zoals Nederland. Daar heeft de Thorax-vereniging van artsen aangegeven dat zij 4000 patiënten niet hebben kunnen opereren. “Daar gaat het om grotere aantallen maar het is min of meer vergelijkbaar.”
Minder druk
Hij benadrukt dat met het vaccineren de zorg minder onder druk komt te staan. “Ik onderschrijf dat de vaccinatie ons niet vrijwaart van Covid, maar we zien dat de gevaccineerden, zo zij ziek worden, minder ziek worden en minder op de ic terechtkomen als zij ziek worden. Het vaccin heeft dus zijn nut bewezen”, zegt Voigt. Hij roept de niet gevaccineerden op om goed erover na te denken en te overwegen en zich goed te laten voorlichten.