Er is een team van verschillende actoren binnen de zorgsector samengesteld om zich te buigen over de huidige Covid-19-situatie. Het team, dat in opdracht van president Chandrikapersad Santokhi is samengesteld, zal de komende drie maanden een crisisplan moeten formuleren hoe het de zorgfaciliteiten, Human Resources en de financiële randvoorwaarden in place kan brengen.
Zodat de “dalende poot van de piek van de vierde golf te overbruggen”, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid tijdens de openbare vergadering van De Nationale Asemblee dinsdag. In het crisisteam zitten de Nationale Ziekenhuisraad, Regionale Gezondheidsdienst, Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg, Medishe Zending, Vereniging van Medici Suriname, Vereniging van RGD-artsen en vertegenwoordigers van het Ministerie van Volksgezondheid.
Covidzorg opgenomen in reguliere zorg
De minister gaf in zijn presentatie aan dat er gesprekken gestart zijn met de verzekeringsmaatschappijen om de Covid-19-zorg op te nemen in de reguliere zorg. “De overheid kan niet eindeloos hiervoor opdraaien. Het zal structureel op lange termijn moeten worden opgenomen in ons zorgstelsel”, merkt Ramadhin op. Ook het motiveren van het zorgpersoneel zal worden besproken binnen het team.
Oververmoeid & gemotiveerd
Zowel ziekenhuisdirecteuren als andere zorginstellingen kampen met een tekort aan personeel, dat naast de reguliere zorg ook de Covid-zorg moet helpen opvangen. Door het uitblijven van de financiële waardering trekt veel zorgpersoneel weg naar het buitenland om daar te werken. “We hebben gekeken hoe wij het zorgpersoneel, dat naast oververmoeid ook gemotiveerd is, kunnen boosten. Er is een voorstel op tafel voor een integrale aanpassing voor personen die Covid-zorg en Covid-vaccinatie leveren”, zegt Ramadhin, die benadrukt dat het nu slechts een voorstel is. Hij hoopt dat met de aanpassing er meer participatie van zorgverleners en vrijwilligers binnen het uitvoeren van de vaccinatiecampagne zal zijn.
[sdm_download id=”5317″ fancy=”0″]