In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei organiseert de Commissie Voorlichting Verkiezingen 2025 (CVV) speciale informatiesessies voor kwetsbare doelgroepen, in samenwerking met Stichting ISOS.
De voorlichtingscampagne van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is op vrijdag 10 mei van start gegaan en loopt tot en met 17 mei. De sessies zijn gericht op doelgroepen met een speciale hulpvraag, zoals mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, ouderen met dementie en mensen die niet kunnen lezen. De groepen zijn in kaart gebracht door Stichting Platform Integrale Samenwerking van Organisaties voor mensen met een Speciale Hulpvraag (ISOS).
De aftrap vond plaats bij Stichting Double Positive, die zich inzet voor personen die leven met hiv en aids. In het gebouw van de Mariaschool aan de Verlengde Keizerstraat gaf CVV-voorzitter Sabitrie Gangapersad uitgebreide uitleg over het stemproces. Daarbij kwamen onder meer het gebruik van de oproepingskaart, het invullen van het stembiljet en de regels op de verkiezingsdag aan bod.
Ook de procedures rond bijstand en volmacht werden besproken. Deelnemers stelden vooral vragen over waarom bepaalde groepen, zoals mensen met een geestelijke beperking of laaggeletterden, geen recht hebben op stemhulp. Gangapersad verduidelijkte dat de huidige wetgeving alleen voorziet in bijstand voor mensen met een lichamelijke beperking. “Het Kiesbesluit biedt alleen aan lichamelijk hulpbehoevende kiezers de mogelijkheid om bijstand te vragen,” lichtte zij toe.
Bianca Graskamp, voorzitter van Stichting ISOS, benadrukt het belang van deze doelgroepgerichte benadering. “Deze mensen willen ook hun stem laten horen, maar krijgen vaak niet de juiste of voldoende informatie. Daarom trekken we er samen met BiZa op uit. We gaan zelf naar de instellingen toe, zodat niemand buiten de boot valt.”