Met de toespraak van de Nederlandse premier, Mark Rutte, vindt Cynthia Mc Leod dat er eindelijk erkenning is voor het slavernijverleden. Dat zorgt voor wat geruststelling, meent ze. Met de excuses vindt ze dat Nederland erkent dat zij debet is geweest aan de slavernij en dat zij hiervan geprofiteerd heeft.
Ze wijst erop dat toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft, er niet meer er over werd gesproken. Ze geeft aan dat ze het heel bijzonder vindt dat zij heeft mogen meemaken dat excuses door Nederland zijn aangeboden en dat het een emotioneel moment voor haar is geweest. “Ik ben tevreden, vooral hoe hij gezegd heeft dat dit het begin is en dat het heel jaar 2023 zal staan in het teken van erkenning en bewustwording.” Ze raadt Suriname aan om deze kans aan te grijpen om dankbaar te zijn dat deze mogelijkheid er is en om ervoor te zorgen dat er samen wordt gewerkt aan het vervolgtraject.
Sociale programma’s
Als er middelen vrij komen om de achterstand in te lopen, zal dat volgens MC Leod voor de totale gemeenschap zijn. Ze is niet van mening dat elke nazaat van tot slaafgemaakten individueel geld moet krijgen. Ze vraagt zich af hoe dat berekend zou moeten worden. “Ik ben van mening dat niemand geld in z’n zak hoeft te voelen, de mensen in de gemeenschap die in een achterstand leven, moeten hier baat bij hebben.” Ze ziet liever dat er een fonds komt die gemeenschappelijke projecten financiert. Zo gelooft de schrijfster dat er een sociaal volkswoningbeleid moet komen en dat Nederland geld moet geven voor het bouwen van sociale volkswoningen. “Iedereen die zelf geen woning kan bouwen, moet in aanmerking komen voor zo een woning. Zodat zowel jongeren en ouderen van alle bevolkingsgroepen in staat zijn om in een fatsoenlijk huis te wonen.”
Mc Leod vindt ook dat Nederland geld en deskundigheid naar Suriname moet sturen om de waterhuishouding in orde te maken. Dit, zodat Paramaribo niet onder water loopt bij elke regenbui. “Dit is ook iets voor alle mensen. Een goede waterhuishouding en een rioleringssysteem…dat moet Nederland voor ons doen.” De aanpak van de infrastructuur zal naar zeggen van Mc Leod ook bijdragen aan het collectief belang. Verder moeten er volgens haar ook kleine projecten zijn die de focus leggen op de slavernij en het gevolg daarvan.
Begin van het jaar van de excuses
In eerste instantie was Mc Leod ook heel kritisch over de datum die de Nederlandse regering koos om sorry te zeggen. Zij vroeg zich, net als anderen, af waarom er voor 19 december is gekozen. “Ik was heel kritisch en heel negatief. Maar later begreep ik waarom 19 december. 19 december is de proclamatie van de excuses.” Ze wijst erop dat toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft, negen maanden daarvoor de proclamatie van de afschaffing ook was gedaan.
De schrijfster van Surinaamse historische romans haalde aan dat veel van de ontevredenheid die in de Surinaamse gemeenschap is ontstaan, komt omdat de communicatie van het Nederlandse kabinet slecht is geweest. “Als Nederland had verteld dat vandaag de proclamatie zou zijn van de excuses en van het begin van het excuses-jaar, dan hadden ze het wel geaccepteerd.”
Mc Leod benadrukt dat het nu duidelijk is dat in 2023 de excuses aangeboden zullen worden en dat het dan iets is dat de koning zal moeten doen. “En natuurlijk gaan wij ‘het moment’ beleven…ik denk op 1 juli 2023 dat de koning excuses gaat aanbieden. Want eigenlijk kan niemand anders dan de koning dit doen.”