“Dankzij de Guyanezen, Chinezen, Filipijnen en nog andere buitenlanders is er vis te vinden op de lokale markt. Surinamers willen niet werken op zee, want zij zijn te bang”, zegt visser Arnold Yarde.
Yarde, die zaterdag druk bezig was netten in te laden op een vissersboot, zegt dat hij en de andere vissers niet op de hoogte waren van het gepland bezoek van de Guyanese minister Mustapha Zulfikar van Agriculture, aan hun. “Wij wisten niet dat de Guyanese minister ons een bezoek zou brengen.” De minister liet uiteindelijk verstek gaan en verscheen niet op het complex van de Visserij Centrum Commewijne, te Nieuw-Amsterdam. Het ging wel om een informeel bezoek.
Yarde geeft aan dat de regering van Suriname en de regering van Guyana tot een oplossing moet komen over het vergunningsdispuut, dat nu gaande is. “Ik vind het een goed idee dat 150 vergunningen zullen worden versterkt aan Guyanese vissers, want de vissers die hard moeten werken en hun leven op het spel zetten, betalen jaarlijks duizenden Amerikaanse Dollars aan de vergunninghouder, die niets doet.”
Yarde vindt dat de vergunninghouders illegaal bezig zijn en moeten worden beboet. “Deze vergunninghouders moeten een boete krijgen of al dat geld, dat zij al die jaren hebben ontvangen van de Guyanese vissers, terug geven aan de vissers of aan de Surinaamse regering.”
Volgens Yarde moeten er eerst goede voorwaarden worden gesteld en opgenomen in de vergunningen, voordat deze afgegeven worden aan de Guyanezen. “Het moet niet zo zijn, dat de Guyanezen vergunningen krijgen om te vissen in Surinaamse wateren en zij nu deze vergunningen zullen inhuren van anderen, want dan zijn we niet vooruit gegaan.”
Yarde geeft verder aan dat deze sector heel belangrijk is voor beide landen, dus de sector moet heel goed worden gereguleerd.