“De benzine tarieven zijn omhoog gegaan, de tarieven van de Energie Bedrijven Suriname zijn ook omhoog, de prijzen van levensmiddelen gaan dagelijks omhoog en nu krijgen we de verhoging van de premies van de vrijwillige verzekering van het Staatsziekenfonds voor personen. De armoede wordt steeds groter”, zegt ondervoorzitter Rachel Dalger van de Consumentenkring.
Dalger geeft aan dat door de verhoging van de premies van de vrijwillige verzekering van het Staatsziekenfonds voor personen, zeker de mensen in de middenklasse heel hard worden getroffen. Vooral landbouwers, aannemers, monteurs en nog vele anderen, die een eigen klein bedrijf hebben. “Deze groepen vallen steeds verder weg, omdat de armoede steeds groter wordt.”
De consumentenkring ondervoorzitter maakt zich ook zorgen om de senioren burgers, die verzekerd zijn met de vrijwillige verzekering van het Staatsziekenfonds. “Als een persoon van de middenklasse niet eens uitkomt met een salaris van SRD 6000 per maand, dan wat moeten de senioren burgers doen, die veel minder dan SRD 6000 krijgen als AOV.”
Volgens Dalger hebben juist deze mensen veel meer aandacht nodig. De voedingsmiddelen en de medicamenten, die ze nodig hebben kunnen ze zich niet meer permitteren. Hierdoor zal de gezondheid van deze mensen achteruit gaan.
Voorzitter Aniel Koendjbiharie van Stichting Wan Okasi geeft aan dat de meeste mensen met een beperking Basiszorg (Bazo) verzekerd zijn, dus van deze verhoging zullen de mensen met een beperking niets merken. Waarover hij zich wel zorgen maakt, is de geneesmiddelenklapper, die de Bazo-verzekering biedt.
“Op de geneesmiddelenklapper komen nu een aantal medicijnen niet meer voor, waardoor mensen zich deze medicijnen niet meer kunnen permitteren.” Volgens de voorzitter zitten een aantal ouders en verzorgers van mensen met een beperking met de handen in hun haar, omdat een aantal medicijnen niet te vinden zijn of gewoon onbetaalbaar zijn.