Het ligt aan verschillende factoren dat de koers nu op hol is geslagen. Het uitblijven van de IMF-gelden is volgens Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, de druppel die de emmer heeft doen overlopen.
Dat ons land tot nu toe nog geen understanding kan bereiken met IMF is funest voor de koersontwikkeling. “En dat merken we dus vandaag de dag. Het zit dus goed fout en zegt duidelijk dat de regering niet in staat is om de nodige hervorming door te voeren.” Volgens de VES-voorzitter doet de regering het minimale om de koers te stabiliseren, terwijl dit een van de belangrijkste factoren is in het monetaire beleid van een land. “Met de alsmaar stijgende koers zal een groot deel van onze samenleving heel snel, heel erg arm worden”, zegt Debipersad.
Er zijn volgens de VES-topman andere manieren dan interveniëren, om de koers te stabiliseren. “Echter wordt er alleen gesproken en weinig opgetreden of gedaan. De bronnen die verantwoordelijk zijn voor mogelijke koersopdrijving, daartegen wordt niet opgetreden”, merkt Debipersad op. De reden daarvoor kan voor hem liggen in de politiek en de ‘verschillende heilige huisjes’ van de politiek. Maar de koersontwikkeling is volgens de VES-voorzitter de belangrijkste drijver voor onze economie.
Binnen het akkoord met het IMF en de Centrale Bank van Suriname is aangegeven dat de Centrale Bank slechts mag inspringen als de koers een stijging van meer dan twee procent vertoond, dat zegt de regering zowel de bank ook elke keer. “Het is wel erg opvallend dat de bewegingen elke keer onder de twee procent zijn. De bank had de mogelijkheid, kort na het tekenen van het akkoord met IMF, om hun eigen positie toen te waarborgen en te versterken binnen de overeenkomst met het IMF.”
De bevolking is sinds de jaren tachtig sceptisch over de power van de Centrale Bank, maar er was altijd vertrouwen in de moederbank. “Maar de huidige Centrale Bank praat zich eigenlijk uit alles en ontloopt daardoor haar verantwoordelijkheid. Dat maakt dat er eigenlijk nu een paniek reactie is binnen de samenleving. Wat ertoe kan zorgen dat er een grote behoefte is aan vreemde valuta”, zegt Debipersad.