“Zoals aangegeven in het Tripartiet Akkoord, behoren er deze maand loononderhandelingen plaats te vinden”. Dit is één van de opmerkingen van president Chandrikapersad Santhokhi, tijdens een diner met de vakbeweging, als gesprekspartner van de regering, op vrijdag 21 januari 2022. De president benadrukte tijdens deze ontmoeting dat de regering sinds het prille begin duidelijk had aangegeven in gesprek te willen blijven met alle maatschappelijke groepen; in het bijzonder de sociale partners, onder meer met de vakbeweging. Het staatshoofd gaf aan de vakbeweging dankbaar te zijn voor de ruimte die zij de regering hebben gelaten om met prudent beleid de financiële crises te bezweren.
President Santokhi zegt dat hij bij de loononderhandelingen ervan uit is gegaan, dat we met wederzijds begrip eruit komen en voorkomen dat we in een loon- en prijsspiraal terechtkomen, want daar heeft niemand baat bij. De regering heeft zich ingezet voor het realiseren van de compensatie. Het staatshoofd maakte duidelijk dat dit echter in fasen moet gebeuren, zodat de economie het kan dragen. Verder geeft hij aan dat er reeds stappen in die richting zijn gezet door de overbruggingstoelage en koerscompensatie, de heffingskorting, alsook de recente verlaging van de ondergrens van de loonbelasting en belastingschijven. Voorts hield hij zijn gehoor voor dat de afschaffing van de solidariteitsheffing van 10%, ook de hogere inkomens wat meer verlichting zal geven.
President Santokhi onderlijnde dat de regering ten opzichte van de vakbeweging zijn intenties duidelijk heeft gemaakt, zowel door bilateraal overleg via verschillende tripartiet organen, de instelling van het Speciaal Tripartiet Overleg en de heractivering van het Suriname Business Forum. Hij benadrukte dat er binnen een democratische rechtsorde, de vakbeweging vrijheid heeft van opereren en hierin niet wordt belemmerd. Hij haalde aan dat er ook geen intimidatie moet zijn vanuit de overheid. “Ik hoop, dat wij ook op dit punt erin slagen om een goed klimaat te bieden voor het vrijelijk opereren”, verklaarde president Santokhi. Verder hoopt hij ook dit jaar op wederzijds begrip. De regering staat voor veel uitdagingen, waaronder het verder bestrijden van corruptie. Hij hoopt op ondersteuning van de vakbeweging in de strijd voor een welvarender Suriname.De staatsman vertelde dat de regering het sinds haar aantreden niet makkelijk heeft gehad op financieel-economisch vlak. De inventarisatie van zaken viel slechter uit dan de initiële prognose. Niettegenstaande de schuldherschikking, zal Suriname de komende tien tot vijftien jaar toch een fors deel van haar inkomsten aan betaling van rente en aflossing van schulden moeten besteden. De schuldherschikking heeft de regering wel de mogelijkheid gegeven om een sociaal vangnet te spannen. De regering gaat zich inzetten om de inflatie fors omlaag te brengen, waardoor de koopkracht kan worden hersteld. De eerste man van het land verwees hierbij naar het IMF-programma en de toezeggingen van de IDB en Wereldbank.
Santohki verzekerde dat 2022 het jaar van de implementatie wordt. In de regeringsraad zijn reeds afspraken gemaakt en diverse onderraden ingesteld. De president besprak het Tripartiet Overleg en het Tripartiet Akkoord. Hij gaf de vakbeweging een controlerende taak. Via het Tripartiet Overleg moet de vakbeweging de regering helpen om de uitvoering van de afspraken in dit document in de gaten te houden. De regering is bezig het Sociaal Vangnet te evalueren en waar nodig bij te stellen voor 2022. Hierbij is de focus gelegd op het beter bereiken van de zwakke huishoudens. De besprekingen die binnen het Tripartiet Overleg met de minister van Sociale Zaken zijn gevoerd zijn hierin meegenomen. Het Tripartiet Overleg is volgens de president het forum, wanneer het gaat om issues te bespreken die meer beleidsaandacht nodig hebben.