Deze regering blinkt uit in non-transparantie. Dit zegt parlementariër Stephen Tsang van de Nationale DemocratischePartij (NDP) op het afblazen van het comité-generaal over de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM).
Er zou op 5 september een comité-generaal belegd worden over al de schandalen bij de SLM. Maar dit is afgeblazen, omdat De Nationale Assemblée (DNA) van mening is dat veel informatie van de SLM op straat is. Er is op grond daarvan geen behoefte meer om achter gesloten deuren te vergaderen. “We konden de zaken eventueel in een openbare vergadering bespreken, maar ook dat lijkt niet aan de orde te komen.”
Volgens Tsang wordt hiermee geprobeerd om ook deze kwestie in de doofpot te stoppen. “Er is een aantal vragen waarop vooral de oppositie geen antwoorden heeft gehad en ook de samenleving snakt naar die informatie. Maar de vragen worden steeds vermeden en concrete antwoorden blijven maar uit.”
De parlementariër haalt aan dat de regering nu in reces is en dat de oppositie bij de eerstvolgende vergadering, in oktober, wederom al de vragen zal stellen die spelen in de samenleving. “Behalve over de SLM, willen we ook weten wat de updates zijn in de kwesties van Sabaku-project, Hakrinbank, Centrale Bank van Suriname, Kroonenburg-project, EBS en noem maar op.”
Tsang is toch wel ook blij dat het comité-generaal niet doorgegaan is, want hij vindt een comité-generaal een vorm van muilkorven. Als het comité-generaal door zou gaan, dan zouden de leden die mee hebben gedaan aan het comité-generaal niet meer in het openbaar over deze kwestie mogen praten. “Deze kwestie moet gewoon in een openbare vergadering besproken worden, waarvan we al vanaf het begin voorstander zijn.”
Een comite-generaal is een bijzondere vergadering die achter gesloten deuren plaatsvindt. Op de website van De Nationale Assemblée staat: “Wanneer er onderwerpen zijn die eerst door de parlementariërs besproken moeten worden, wordt ervoor gekozen om achter ‘gesloten deuren’ te vergaderen. Dat betekent dat er geen publiek aanwezig mag zijn. Dan wordt gezegd dat de vergadering in comité-generaal wordt gehouden.”
Ook over de notulen van het comité-generaal is er een geheimhouding. “Als zo een vergadering plaatsvindt en er beslissingen worden genomen, blijven die geheim. Alle parlementsleden moeten het geheim houden. Pas wanneer anders wordt besloten tijdens een vergadering, kan de verplichting tot geheimhouding worden opgezegd. De griffier maakt wel notulen van de vergadering. Deze notulen worden meteen aan het parlement gepresenteerd of in de eerstvolgende vergadering achter gesloten deuren, zodat die goedgekeurd kunnen worden.”