Het is een zonnige doordeweekse namiddag als een salesteam van Telesur langs gaat in de Corantijnpolder, in het rijstdistrict Nickerie. Het doel is om klanten over te halen hun aansluiting te laten overzetten (‘migreren’) op het nieuw uitgerolde FTTH-netwerk (Fiber to the Home) van Telesur, maar ook om nieuwe klanten te werven. Voorzien van tablets leggen de teamleden, na eenmaal met de auto te zijn gedropt, te voet aardig wat kilometers af in het uitgestrekte gebied met zijn oneindig ogende wegen.
Maar het loont de moeite. Over het algemeen wordt het salesteam met open armen verwelkomd. De vlotheid waarmee zij vooral aanvragen voor migraties afhandelen, geeft aan dat klanten zitten te wachten op highspeed breedbandinternet via glasvezel. En gemak dient de mens. “Dus ik hoef niet meer in Nieuw-Nickerie langs te komen?” vraagt een bewoner van een nieuwbouwwoning nadat zijn aanvraag binnen luttele minuten volledig digitaal is verwerkt. Dit past ook geheel bij het op handen zijnde interne digitaliseringproces van Telesur – onder het motto ‘going paperless’ – waar geen papier meer bij komt kijken bij de dienstverlening.
Persoonlijke omgeving
Het salesteam staat onder leiding van Melvin Tirtosemito, Telesur-branchemanager van Nickerie. Door naar de ‘persoonlijke omgeving’ van klanten te gaan, kan ook beter worden ingespeeld op hun behoeften. Door deze benadering vertellen klanten specifieker en duidelijker over hun wensen of problemen.
“Soms is het een simpele kwestie waarbij men niet weet dat een smart-tv meer bandbreedte vergt”, verduidelijkt Tirtosemito. “Dit in combinatie met bijvoorbeeld game spelen of online studeren van de kinderen, dan bevelen wij aan welk bandbreedtepakket het beste past bij hun behoefte. Ons basispakket is een 10/6-aansluiting.
Klanten die grotere gezinnen hebben adviseren we een 20/6- of 20/10-aansluiting te nemen, waarbij zij meer download- en uploadsnelheid hebben.”
Zo ook zijn er bedrijven die klagen dat zij juist meer last hebben van traagheid sinds zij op het glasvezelnetwerk aangesloten zijn. “Maar dat komt omdat zij sindsdien meer camera’s hebben aangesloten en meer activiteiten online uitvoeren”, vertelt Tirtosemito. “Hierdoor kwam er een extra druk op de verbinding. Nadat we deze klanten een hogere bandbreedte hadden aanbevolen en aangeboden, waren ze daarna weer tevreden.”
Digitale toekomst zekerstellen
In 2017 ging Telesur van start met het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP). Dit als onderdeel van de ‘e-Suriname’-visie van Telesur, met als doel het ‘zeker stellen van de digitale toekomst’ – securing the digital future – van Suriname. Daarbij functioneert het landelijk glasvezelnetwerk als ‘strategisch instrument’, waarmee highspeed breedbandinternet kan worden aangeboden.
Met de oplevering van 253 geavanceerde MSAN-kasten werd eind oktober 2018 Fase 1 van het TNBP afgerond. Er werden ruim 55.000 klanten gemigreerd van het tragere oude kopernetwerk naar het supersnelle glasvezelnetwerk.
Daarnaast werden nog eens 35.000 nieuwe klanten aangesloten. Hierbij ging het om ‘Fiber to the Curb’ (FTTC), waarbij vanaf de MSAN-kasten de koperen kabels tot aan de klantaansluitingen tot maximaal 800 meter behouden bleven, zonder (noemenswaardig) verlies van de bandbreedte. Deze MSAN-‘minicentrales’ staan in Groot-Paramaribo, Wanica, Commewijne en Nieuw-Nickerie.
Daarna ging Fase 2 van het TNBP van start, waarbij in 23 nieuwe wijken en landelijke gebieden glasvezelkabels geheel werden doorgetrokken tot aan de klant-aansluitingen in huis of het bedrijf – het zogenoemde ‘Fiber to the Home’ (FTTH). Hiermee werden landelijk nog eens 10.000 abonnees aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwerk van Telesur.
De FTTH-infrastructuur werd tweeledig uitgerold. Eerst werd tijdens de ‘Home Pass’-fase ruim 2.000 kilometer aan glasvezelkabels aangelegd langs huishoudens en bedrijven. Daarna werden zij tijdens de ‘Home Connect’- fase individueel aangesloten via de Acces Terminal Boxen (ATB’s), die in de EBS-palen zijn opgehangen. In 2019 werd deze Fase 2 van het TNBP afgerond.
Kick-off ‘FTTH-Fase 3’
In oktober 2022 gaf Telesur de kick-off van Fase 3 met het uitrollen van FTTH in de afgelegen districten Marowijne (Moengo) en Nickerie (Paradise). Momenteel gaat het salesteam naar klanten in Albina. De Corantijnpolder is laatste van de drie gebieden in Nickerie waar is begonnen met het migreren van bestaande klanten en werven van nieuwe. Eerder zijn klanten in Paradise, Cassaveweg en Groot Henar aangesloten. In Wageningen kwamen er circa 300 aansluitingen bij.
In deze gebieden zaten veel klanten nog op het kopernetwerk waarbij de maximale 800 meter voor de koperkabels fors werd overschreden, omdat het jaren terug meer voor telefonie was ontworpen. Maar het resultaat was wel dat het ten koste ging van de optimale snelheid van breedbandinternet.
Bij de migratie van FTTC naar FTTH, buiten hoofdplaats Nieuw-Nickerie, gaat het om ruim 3.000 vaste-aansluitingen in Nickerie. Daarnaast zijn er ook nieuwe aanvragen in gebieden die nog geen vaste aansluitingsmogelijkheid hadden.
Voorts worden de tijdelijke draadloze en hybride aansluitingen overgezet op het glasvezelnetwerk. “We streven ernaar dat ruim 5.000 huishoudens en bedrijven moeten zijn aangesloten”, zegt Tirtosemito over de digitale ontsluiting van het rijstdistrict door Telesur.
In Nickerie is er sprake van veel economische activiteiten, zoals de rijstbedrijven. Met hen werd in mei een ‘business meet’ gehouden. “Daarbij hebben wij gepresenteerd wat zij kunnen doen met hun stabielere breedbandaansluiting.” Bijvoorbeeld het aansluiten van een PBX-telefooncentrale erop. Met een stabiele internetverbinding kunnen rijst-bedrijven ook camerasystemen installeren om hun interne processen goed te kunnen bewaken.”
Ontwikkelingskansen
In Moengo zijn inmiddels circa 1.500 klanten aangesloten op het landelijke glasvezelnetwerk van Telesur, waarvan 300 aansluitingen vanuit het oude kopernetwerk zijn gemigreerd. “Dat betekent dus dat zo’n 1.200 nieuwe huishoudens in een afgelegen gebied het digitale pad zijn opgegaan”, zegt Mike Antonius, algemeen directeur van Telesur. “Het zegt hiermee dat er een duidelijke behoefte is waarop we aan het inspelen zijn.”
De doelstelling van de e-Suriname-visie van Telesur sluit overigens aan bij het streven van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties, met als motto: ‘We don’t leave anybody behind’. “Highspeed breedbandinternet draagt bij aan de ontwikkelingskansen van deze afgelegen huishoudens”, licht Antonius toe. “Internet is een basisbehoefte voor ontwikkeling.Binnen onze e-Suriname-visie, waarbij we zeggen dat we dit doen om levens te verrijken, heb je highspeed breedband nodig. Dat kunnen wij nu dus ook aan deze huishoudens leveren met ons glasvezelnetwerk.”
Highspeed breedbandinternet is een ‘steeds grotere noodzaak’, stelt Antonius. “In Suriname leeft nog te weinig het besef dat het ontwikkelingskansen biedt. Het wordt nog te veel gebruikt om op elkaar af te geven via sociale media. Daarom beijveren wij ons om zoveel mogelijk de positieve kanten te belichten.” Zo is distance learning niet mogelijk zonder breedbandinternet, want er moeten daarbij immers video’s worden bekeken en streamingslessen gevolgd.
Digitale economie
“We leven in een mondiale digitale economie”, vervolgt Antonius. “Wij moeten met elkaar meer inspanningen leveren voor hoe we Surinamers hierin laten deelnemen. Maar ook in het beter tot ontwikkeling brengen van de digitale economie van Suriname zelf. “Om zoveel mogelijk huishoudens en bedrijven de mogelijkheid te bieden mee te doen aan deze digitale ontwikkelingen, rollen wij ons landelijk glasvezelnetwerk uit.”
Hierover zegt branchemanager Tirtosemito: “En dat is wat ook het salesteam van Nickerie overbrengt.” Internet begint als entertainment maar zo zoetjes aan ziet men in: ‘Dit heb ik nodig voor mijn business, online banking en camera-systemen.’ Maar ook om makkelijker in contact te staan met bepaalde instanties voor bijvoorbeeld afstandsonderwijs. “Je merkt dat ook hier in Nickerie het een groeiende trend begint te worden.