Het digitaliseren en archiveren van informatie oftewel data is al jaren een discussie. Anuska Sonay, president van Creative Tech hub Caribean, stelt dat gebruik van technologie om informatie te kunnen digitaliseren een goede reden moet hebben.
Ze sprak dinsdag in het Nationaal Archief bij een lezing over de rol van technologie bij het archiveren. De ICT-deskundige stelt dat het digitaliseren van zaken makkelijk is, maar niet de milieuvriendelijkste wijze is. Sonai geeft verder aan dat de technologie niet stil zit en nu al veel zaken zoals digitale archieven vanuit elke locatie toegankelijk zijn.
Ze benadrukt dat er discussies gevoerd worden over het gebruik van digitale wegen voor opslag van data, maar dit alles veel gebruik van natuurlijke hulpbronnen kost. Ze geeft aan dat een simpele opdracht aan een zoekmachine zoals Google of ChatGPT heel veel energie kost en veel computers moet laten werken om verwerking van informatie te kunnen voortbrengen. De ICT-deskundige zegt dat er niet bij stilgestaan wordt hoeveel schakels erbij komen kijken om een gewenst antwoord te krijgen als individu achter een simpele smartphone, tablet of personal computer.
Sonai geeft aan dat stilgestaan moet worden bij het feit dat eenieder die gebruikmaakt van smart apparaten nu al gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie(AI). Ze benadrukt dat het gebruik van deze nieuwe ontwikkelingen in de technologie gunstig is om digitaal archiveren te kunnen verbeteren aan de andere kant. Heel belangrijk is volgens Sonai om te weten dat tijdens het surfen op Facebook, YouTube soms suggesties in beeld komen die simpelweg georkestreerd zijn door kunstmatige intelligentie.