De Nederlandse Ambassade heeft zijn diplomatieke samenwerking op het spel gezet door de verkeerde landkaart van Suriname onder een bericht te zetten waarbij wordt gewaarschuwd voor mogelijke onrusten op 20 december i.v.m. rechtszaak Desie D. Bouterse in Paramaribo. Wat hier is gebeurd is zeer ernstig te noemen, zeker met het huidig grensconflict tussen Guyana en Venezuela. De Nederlandse Ambassade kan op dit moment dit gegeven niet meer als een foutje betitelen. Het kan leiden dat de Nederlandse Ambassadeur in Suriname, uit Suriname gezet kan worden. Nederland kan namelijk niet zomaar een stuk land van de Soevereine Staat Suriname afgeven aan Guyana. Hieruit kun je voor de zoveelste keer concluderen dat het dekolonisatieproces essentieel van belang blijkt te zijn voor Suriname. Nederland vindt het heel normaal dat: ze 19,5 miljoen euro te mogen vasthouden van de Soevereine staat Suriname dat Nederlandse rechters en zelfs juridische adviseurs hier vonnissen mogen uitschrijven m.b.t. onafhankelijk Surinaamse rechtszaken en controle mag uitvoeren bij de Centrale Bank van Suriname etc. Als Nederland zich op deze manier met dit grensgeschil gaat bemoeien dan gaan ze echt een wettelijke internationale grens over.
Het Tigri-gebied is een gebied dat zowel door Suriname als door Guyana wordt opgeëist. Het Engels-Nederlands verdrag van 1814 legde de grens tussen Brits-Guyana en Suriname vast als de Corantijn Rivier. Het verdrag is door beide partijen ondertekend en geratificeerd. Robert Schomburgk onderzocht de grenzen van Brits-Guyana in 1840. Hij nam de rivier Corantijn rivier als grens en zeilde naar de Kutari rivier, waar hij de bron ervan achtte, om de grens af te bakenen. In 1871 ontdekte Charles Barrington Brown echter de Boven Corantijn of Nieuwe rivier, de bron van de Corantijn rivier. Zo ontstond het geschil over het Tigri-gebied.
Nu een landkaart van Suriname plaatsten zonder het Tigri gebied is olie op het vuur gooien voor Suriname en kan leiden tot zeer ernstige conflicten.
De vraag die meteen zou moeten worden gesteld is: Zou Nederland al zijn medewerking hebben verleend aan Guyana om het grensconflict met Suriname te beslechten in het voordeel van Guyana? We kijken uit wat voor actie de regering van Suriname hiertegen gaat ondernemen. Als de Diaspora echt van Suriname houdt dan zouden ze nu in actie moeten komen naar de Nederlandse regering toe.
Marie-Louise Vissers
Advies, consultatie en politiek development Bureau Mawini
[email protected]
Bronnen:
Facebook: Rijksoverheid
NOS Nieuws•
Vrijdag 15 december 2023, 03:34:
Guyana en Venezuela willen grensconflict niet uit de hand laten lopen.
https://nos.nl/artikel/2501639-guyana-en-venezuela-willen-grensconflict-niet-uit-de-hand-laten-lopen
Dagblad Suriname: Grenskwestie Tigri-gebied niet bij internationaal gerechtshof.
Grenskwestie “Tigri”-gebied niet bij Internationaal Gerechtshof
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tigri-gebied.