Divali, een van de belangrijkste hoogtijdagen voor belijders van het hindoegeloof, wordt dit jaar voor een deel in aangepaste vorm gevierd. Pandit Nitin Jagbandhan van de Sanatan Dharm zegt dat de mandirs voorafgaand aan de lockdownperiode een phooja oftewel offerande zullen houden. Maar dan wel in kleinverband en met inachtneming van de MoHanA-regels.
Op divalidag vindt de viering hoofdzakelijk in gezinsverband plaats, dat blijft onveranderd. “Wij hindoes hebben verschrikkelijk veel respect voor wet en recht. De regering heeft een lockdown aangekondigd en wij gaan ons daarvoor buigen”, zegt Jagbandhan. Dat wil onder meer zeggen dat er wordt afgezien van de gebruikelijke fakkeloptochten en andere cultureel-religieuze activiteiten. Weliswaar zal de reuze dia nog wel worden aangestoken, maar zonder de gebruikelijke speeches en het publiek. Ook op de zestien gemeentescholen van de Santan Dharm wordt afgezien van groot feest. Het lichtjesfeest dat is gebasseerd op zowel innerlijke als uiterlijke reinheid, gaat vooral om de overwinning van het goede op het kwade. Dat wordt gesymboliseerd met het aansteken van de dia’s of heel veel licht aan te hebben voordat het donker wordt.
Grote schoonmaak
De viering van Divali alsook de voorbereiding erop is heel belangrijk. Belijders van het geloof houden een grote schoonmaak, maar komen ook met zichzelf in het reine. “De avond van Divali is meestal de donkerste nacht van het jaar. Dat is ook een geschikt moment om in gebed te gaan. Daarbij maken wij gebruik van een rozenkrans”, zegt Jagbandhan. Hij ziet graag dat de samenleving dit feest als uitgangspunt neemt om een nationale schoonmaak te houden, maar ook om waarden zoals eerlijkheid, oprechtheid en standvastigheid te doen prevaleren.
Divali wordt dit jaar gevierd op 4 november. Op die dag geldt een algehele lockdown.