De voorzitter van de Nationale Assemblee, Marinus Bee, staat aan de vooravond van het Offerfeest stil bij de betekenis van Eid al-Adha.
“Aan de vooravond van onze 160ste herdenking van de afschaffing van het slavernijverleden in Suriname, wil ik als eerste onder de gelijken onze moslimbroeders feliciteren met een bijzondere aangelegenheid: het samenkomen als gemeenschap om de essentie van het Offerfeest te herdenken en te delen”, zegt Bee.
Deze feestdag, ook bekend als Eid al-Adha, is een heilige viering in de islamitische traditie, die de gehoorzaamheid aan de Almachtige benadrukt. Familie komt samen, vrienden zoeken elkaar op en buren openen hun deuren voor iedereen, zoals het de gemeenschap in een multi-etnische samenleving voorschrijft. “Het is een moment waarop we elkaar begroeten met warmte en genegenheid, waarbij culturele en religieuze grenzen vervagen en plaatsmaken voor een gevoel van gemeenschappelijkheid.”
Als leidinggevende van het hoogste college van staat ontkom hij niet aan de indruk dat het geenszins toeval is dat onze moslimbroeders vandaag een offer brengen en de totale Surinaamse gemeenschap over twee (2) dagen de afschaffing van de slavernij, 160 jaar geleden, memoreert. “Laten wij het Offerfeest in Suriname op 29 juni 2023 beschouwen als een moment van bezinning aan de vooravond van onze dag van de emancipatie, door de waarde van opoffering, nederigheid en naastenliefde in ons dagelijks leven te belichamen. Wij, het volk van dit mooie land, moet niet alleen op Eid al-Adha, maar dagelijks trachten om offers te brengen aan de Allerhoogste, fu Wi Tata kan seygi Mama Sranan!”