Er is meer begrip nodig over de uitdagingen van ex-gedetineerden. Hiervoor is er een documentaire gemaakt met zowel ex-gedetineerden als burgers zonder een strafblad. De documentaire heet ‘Voor altijd gevlekt’ en zal van 11 tot en met 19 maart via de lokale televisie en social media te zien zijn.
De documentairemakers, Xergio Caffe en Adeodata Klas, willen dat er een maatschappelijke discussie op gang komt over de manier waarop gedetineerden en ex-gedetineerden worden behandeld en hoe stigma, sociale uitsluiting en werkloosheid de herintegratie van deze groep beïnvloeden.
Met ‘Voor altijd gevlekt’ wordt ook aandacht gevraagd voor detentieomstandigheden in Suriname, zodat die overeenkomen met de Nelson Mandela Rules; internationale standaarden, zoals vastgelegd in het VN-verdrag voor de rechten van gedetineerden.
“De documentaire laat de strijd om re-integratie en de maatschappelijke vooroordelen zien die blijven bestaan, zelfs na het uitzitten van een straf. Het laat zien hoe voormalige gevangenen proberen hun leven opnieuw op te bouwen, ondanks afwijzing en de uitdaging om oude gewoontes te doorbreken en trauma’s te verwerken. Hun vastberadenheid en geloof zijn cruciaal om hun positie in de samenleving te herstellen”, schrijft het team in een persbericht.
Het team is van mening dat de verhalen van de ex-gedetineerden zullen bijdragen aan een samenleving waarin herstel mogelijk is voor ex-gevangenen en hun omgeving.
De documentaire geeft inzicht in het leven in de gevangenis en de invloed daarvan op gedetineerden. Stigma en uitsluiting bemoeilijken de re-integratie van vrijgelatenen en beperken hun kansen. De filmmakers willen ook aantonen dat gedetineerden en ex-gedetineerden een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving met hun doorzettingsvermogen, steun en kansen vanuit de samenleving. Zij willen dat de film bijdraagt aan mentaliteitsverandering, zodat de ex-inwoners van detentiecentra een eerlijke tweede kans krijgen in de maatschappij.
‘Voor altijd gevlekt’ gaat op 10 maart in première in het Assuria High Rise gebouw met genodigden en de media.