Dat het enorm schort aan het tonen van waardering aan sportambassadeurs die Suriname internationaal op waardige wijze uitdragen, valt niet te ontkennen.
Sporters die voor Suriname uitkomen, ontberen in de meeste gevallen ook de nodige ondersteuning vanuit de overheid. “Er wordt heel veel gesproken over de tekortkomingen wanneer het aankomt op het erkennen van sporters die Suriname internationaal op de kaart plaatsen”, zegt lichtzwaargewicht kickbokskampioen Donegi Abena. De kersverse beltdrager, die in februari tijdens de 83ste editie van het internationaal kickboksevenement Glory 83 de felbegeerde titel heeft behaald, vertoeft al enkele dagen in Suriname.
Ondanks een paar telefoontjes van Abena’s management naar het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), is de kampioen tot op heden niet ontvangen. “Er wordt onder sporters met Surinaamse roots veel gesproken over de slechte behandeling en het gebrek aan waardering en respect. Nu snap ik waarom bepaalde topsporters met Surinaamse roots niet onder de Surinaamse vlag willen uitkomen. In Nederland krijgen sporters alle respect en waardering. Ze worden vaker uitgenodigd om als sportambassadeurs te participeren in programma’s.” Zo uit Abena zijn mening over de gang van zaken.
Door tussenkomst van zijn management heeft hij in de afgelopen dagen in samenwerking met particuliere organisaties, sociale projecten uitgevoerd. Zo is er, samen met de Ilonka Elmont Foundation, een sportieve dag geweest voor kinderen met een beperking. De sporter heeft ook een bezoek gebracht aan pupillen van de basisschool Educare Suriname. Daarnaast heeft Abena door interventie van zijn management een interview afgestaan bij de tv. De Surinaamse sportambassadeur komt tot de conclusie dat hij in eigen land geen bekendheid geniet. “Als de onderdirecteur van Sportzaken niet eens weet wie Donegi Abena is, dan zegt dat genoeg. Hoe gaat de gewone burger het dan weten?”
Abena zegt dat hij ook voor Nederland kon uitkomen, maar ervoor gekozen heeft om onder de Surinaamse vlag te vechten. De reden hiervoor is, omdat hij meent dat Nederland al voldoende bekendheid geniet. “Suriname is internationaal niet zo bekend en ik wil een bijdrage leveren, zodat het land meer bekendheid kan genieten en profiteert uit de voordelen die hiermee gepaard gaan. Als wij als sporters stoppen om voor Suriname uit te komen, wie zal het land dan internationale bekendheid geven”, aldus Abena.
De topvechter blijft, ondanks het uitblijven van de ondersteuning van voornamelijk overheidswege, gemotiveerd om voor Suriname uit te komen. Hij wil in het bijzonder dat jongeren een voorbeeld aan hem nemen en voor het beste gaan. Abena zal zich ervoor inzetten om de gebrekkige waardering naar Surinaamse topatleten tot het verleden te doen behoren. Hij spreekt tevens de hoop uit dat de Surinaamse overheid haar sportambassadeurs gaat erkennen en beter waarderen.