Doven en slechthorenden in Suriname willen meer aandacht en zelfstandigheid hebben. Dit is een van de boodschappen die tolk Rosita Etnel vandaag noemde, bij de conferentie in verband met Werelddovendag.
Deze dag wordt dit jaar op 24 september herdacht en heeft als thema ‘Doven en Slechthorenden: We zijn hier om te blijven!’ De conferentie is door Stichting Surinaamse Doven Belangen (Sudobe) georganiseerd in het Lalla Rookh-gebouw om een platform aan vertegenwoordigers van bedrijven te bieden, zodat zij kunnen vertellen wat hun ervaringen zijn met doven en slechthorenden. Het resultaat hiervan moet volgens Etnel zorgen voor lotsverbetering van de doelgroep. Behalve zelfstandigheid, is een eigen ruimte voor deze doelgroep van groot belang. “Heb je een eigen ruimte, dan kun je veel meer doen.”
Daarnaast zegt Etnel dat doven en slechthorenden ook goede banen willen hebben. Ze hoeven niet alleen schoonmaakwerk te doen of in meubelfabrieken te werken.”Er zijn heel pientere doven die administratief of ICT-werk kunnen doen.” Etnel vindt dat hen gewoon de kans daartoe geboden moet worden.
Zij zegt verder dat er opleidingen moeten komen voor doven en slechthorenden. Dat is niet alleen een wens van haar, maar ook van de doelgroep. Dit is volgens haar nodig zodat deze doelgroep meer kansen krijgt, zodat ze betere banen vindt. Hiervoor zal de tolkenopleiding voor doven en slechthorenden van cruciaal belang zijn. “Want zonder tolken zullen doven de opleiding heel moeilijk kunnen volgen.”
De tolk zegt dat gebarentaal niet alleen voor doven en slechthorenden moet zijn. Maar het moet een taal zijn die iedereen spreken kan, vooral als zij werken met mensen van deze doelgroep. De eigen ruimte is volgens Etnel daarom van groot belang, zodat de gebarentaal eindelijk vastgelegd kan worden. Het is nu zo dat wanneer doven ergens werken, zij een vaste collega hebben met wie ze kunnen communiceren. Deze collega probeert volgens Etnel de doven aan te voelen en zo ook de gebarentaal te leren. Daarom adviseert ze bedrijven om twee medewerkers af te vaardigen voor de gebarencursus, zodat ze beter kunnen communiceren met hun dove collega. “Als je het meent met je collega, dan zal je het ook menen met haar doventaal’, geeft Etnel als reden aan waarom elk bedrijf met doven in dienst, deze cursus zou moeten volgen.
Etnel haalt aan dat stichting Sudobe en de Kennedyschool mensen in huis hebben die de gebarentaal machtig zijn, dus zij kunnen de taal leren aan geïnteresseerden. Morgen op Werelddovendag, zullen doven bij elkaar komen om samen vertier met elkaar te hebben. Etnel zegt dat zo een dag belangrijk is voor lotgenoten, zodat ze kunnen bijpraten en ervaringen met elkaar kunnen delen in hun eigen taal.