Een driegdaags malariasymposium is woensdag 5 april van start gegaan. Het thema is ‘Symposium on Malaria prevention and control in mobile and hard to reach populations’, waarbij de ervaring in malariapreventie uit verschillende landen gedeeld zal worden. Speciaal voor dit symposium zijn internationale gasten afgereisd naar Suriname, onder wie vertegenwoordigers van de PAHO, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Malariaconsortium en het Wereldwijd Malariaprogramma.
Maar ook mensen die reeds ervaring hebben met malariapreventie in landen zoals Myanmar, Venezuela, Benin, Guyana, Nigeria, Peru, Cambodja, India, Thailand, Vietnam zijn aanwezig. Daarnaast worden studies over dit onderwerp gedeeld. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft woensdag het symposium geopend. Hij stelt dat Suriname het vrij goed doet op het gebied van malariapreventie en bestrijding. Toch zijn er veel gebieden in de wereld waar malaria een groot probleem is. Er zijn wereldwijd nog steeds meer dan een half miljoen doden per jaar.
Migratie van mensen tussen hoog- en laagrisicogebieden vormt een risico voor malariaverspreiding. Ook voor landen die dicht bij de eliminatie hiervan zijn. Migratie heeft verschillende oorzaken, zoals een beter bestaan zoeken in goudvelden of (oorlogs)conflicten. Maar ook burgers die de grens tussen Suriname en Frans-Guyana overgaan, in gebieden waar er geen adequate zorg is, vormen een uitdaging. Malariapreventie bij tribale volken was een derde uitdaging. Zowel de logistieke als financiële problemen maken dat preventie, diagnose en behandeling van malaria bemoeilijkt worden.
Ramadhin zegt dat het Ministerie van Volksgezondheid het standpunt heeft ingenomen dat niemand uitgesloten en/of achtergelaten mag worden. Daarom worden alle risicopopulaties in kaart gebracht en aangepakt. In Suriname lopen mensen in de goudmijnen een groot risico; daarom heeft deze doelgroep hoge prioriteit in de landelijke strategie. Het ministerie heeft hiervoor innovatief moeten zijn, omdat behandeling en preventie van malaria een andere aanpak behoeven. Ramadhin zegt dat er een distributienetwerk opgezet moest worden, mensen in deze gemeenschappen zijn getraind in de diagnose en behandeling onder toezicht van het Malariaprogramma.
Suriname heeft met de aanwezige uitdagingen, oplossingen en strategieën bedacht om malariapreventie, diagnose en behandeling te brengen naar moeilijk bereikbare gemeenschappen. Deze ervaringen zullen gedeeld worden tijdens het symposium.