De bewoners van de Esther Stichting, onder wie ouderen en ernstig zieken, verkeren in een levensbedreigende situatie door een staking van het verplegend personeel.
Tra Fas’ De, onder leiding van Gloria Bottse, heeft een noodkreet gericht aan president Chandrikapersad Santokhi en de verantwoordelijke ministers van Volksgezondheid en Sociale Zaken, met de eis om binnen zes uur in te grijpen.
Volgens Bottse zijn de bewoners sinds 15.00 uur volledig aan hun lot overgelaten, zonder noodzakelijke zorg. “Dit is onmenselijk en onaanvaardbaar,” stelt ze. “Het gaat om kwetsbare burgers die volledig afhankelijk zijn van hulp. Iedere minuut dat deze situatie voortduurt, neemt het risico op fatale gevolgen toe.”
Oproep tot spoedmaatregelen
In de brief aan de president eist Tra Fas’ De dat de regering:
1. Met spoed een noodteam inzet om de zorg voor de bewoners te garanderen.
2. Een crisisoverleg belegt met alle betrokken partijen om direct een oplossing te vinden.
3. Maatregelen treft om herhaling van deze humanitaire crisis te voorkomen.
Bij een bezoek aan de instelling constateerde Bottse schrijnende omstandigheden. “Zieke en immobiele patiënten verkeren in een behoeftige situatie. De overheid heeft een grondwettelijke en morele plicht om hen te beschermen en kan deze mensonterende situatie niet laten voortduren,” benadrukt ze.
Gebrekkige communicatie tussen het personeel en verantwoordelijke instanties zoals de vakbond en het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft de situatie verergerd. Minister Ines Pané werd pas laat geïnformeerd over de gebeurtenissen.
De minister uitte haar zorgen in een bericht aan Gloria Bottse van Tra Fas’ De, die het probleem publiek maakte. Bottse en enkele vrienden boden noodhulp aan de bewoners, wat de snelle reactie van de gemeenschap maar ook het falen van formele structuren illustreert.
De onderdirecteur Maatschappelijk Werk is ter plaatse gestuurd om de situatie te onderzoeken. Minister Pané benadrukt dat continuïteit van zorg cruciaal is, ongeacht de oorzaak van de onvrede. Ze pleit voor constructieve dialoog zodat problemen effectief worden aangepakt zonder dat zorgbehoevenden hier slachtoffer van worden.
Tra Fas’ De waarschuwt dat de overheid aansprakelijk zal worden gesteld voor de gevolgen indien er geen onmiddellijke actie wordt ondernomen.