Er is een duidelijk signaal gegeven en het heeft gewerkt. Zo reageert Wilfred Leeuwin op de boycot van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) tegen vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk, die wordt opgeheven. Op 14 december 2021 hebben de vp en zijn veiligheidsmannen verbaal en fysiek geweld toegepast tegen journalist Jason Pinas, tijdens de uitoefening van zijn beroep.
Leeuwin geeft aan dat er een interne evaluatie is geweest om na te gaan wat voor impact de boycot heeft gehad en of hiermee het doel bereikt is. Vol overtuiging stelt Leeuwin, een van de trekkers van de SVJ- actiegroep, dat de vp niet is gebracht in het nieuws en dat veel journalisten en media zich aan het parool hebben gehouden. Hij merkt op dat er scherpe kanttekeningen van journalisten zijn opgenomen in een verklaring. Verder wordt een brief naar de regering en DNA gestuurd om die kanttekeningen bespreekbaar te maken.
Waar de journalisten volgens Leeuwin zwaar aan tillen, is dat er nooit een zelfcorrigerende houding is geweest vanuit de vicepresident en ook niet van de president. “De mogelijkheid is daar dat door het uitblijven van die zelfcorrectie en corrigerende houding vanuit de politiek, mensen, individuen daar aanleiding in hebben gevonden om uitspraken te doen en bedreigingen te uiten.” Hiermee wordt het idee geschapen alsof zij onschuldig zijn en het accent verleggen naar de veiligheidsmannen.
Hoewel een aanzienlijk deel van de journalisten voorstaander is dat de boycot gehandhaafd moest blijven, is de meerderheid van mening dat de actie beëindigd kan worden. Leeuwin merkt op dat de gevoelens bij een paar journalisten was om de boycot te hanteren tot 8 maart wanneer de rechtszaak van Pinas weer op de rol staat. Op die zitting zullen dan de camerabeelden eindelijk getoond worden. Echter, Leeuwin stelt dat de rechtszaak te maken heeft met de veiligheidsagenten, terwijl de boycot tegen de vicepresident was. “Het valt nog te bekijken of de rechter in dat proces de vicepresident ook zal horen als getuige.”
“Wij zijn journalisten. Wij willen dat onze grondrechten gerespecteerd worden. Die zelfcorrectie moet de politiek zelf invullen. Wij gaan niet roepen dat de president of de vicepresident moet aftreden”, stelt Leeuwin. Verder geeft hij aan dat het niet zo kan zijn dat er een verontschuldiging komt vanuit de regering en in de praktijk is die beleving anders. Volgens hem gaan de journalisten nu kijken welke stappen de overheid gaat maken, nu er een duidelijk signaal is gegeven. Hij benadrukt dat de kanttekeningen zo spoedig mogelijk besproken moeten worden.
Het opheffen van de boycot is geen handdoek in de ring, en ook niet dat alles terug naar normaal is.