Duitse politieke figuren hebben boos gereageerd op een bericht dat Rusland van plan was de baas van Duitslands grootste wapenbedrijf Rheinmetall, Armin Papperger, te vermoorden.
Het CNN-rapport meldde dat Amerikaanse functionarissen hun tegenhangers in Berlijn eerder dit jaar op de hoogte hadden gesteld en de beveiliging rond hem werd aangescherpt. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken weigerde commentaar te geven, maar minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock leek de details te bevestigen. “Met het oog op de laatste berichten over Rheinmetall, is dit wat we de afgelopen maanden steeds duidelijker hebben gecommuniceerd”, vertelde ze aan verslaggevers tijdens de NAVO-top in Washington. “Rusland voert een hybride oorlogsvoering van agressie.”
In Moskou verwierp Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov de beschuldigingen. “Het wordt allemaal gepresenteerd in de stijl van een ander nep verhaal, dus dergelijke rapporten kunnen niet serieus worden genomen.” Rheinmetall weigerde commentaar te geven op kwesties van “bedrijfsbeveiliging”, maar de heer Papperger wordt nu beschreven als de meest beschermde figuur in de Duitse economie. Hij vertelde aan de Financial Times dat de Duitse autoriteiten “een grote mate van beveiliging rond mijn persoon” hadden opgelegd.
Het bedrijf is een van ‘s werelds grootste producenten van munitie en is een belangrijke leverancier geworden van wapens, gepantserde voertuigen en andere militaire uitrusting aan Oekraïne. Rheinmetall opende onlangs een tankreparatiefabriek in West-Oekraïne. Vorige maand ondertekende het een overeenkomst met Oekraïne om de samenwerking in de komende jaren uit te breiden, inclusief een joint venture om artillerie-granaten te produceren. Papperger zei destijds dat zijn bedrijf later dit jaar de eerste Lynx-infanterie gevechtsvoertuigen wilde overhandigen en ze binnenkort in Oekraïne wilde gaan produceren.
Hoewel bondskanselier Olaf Scholz het gerapporteerde moordcomplot niet direct wilde becommentariëren, zei hij dat het algemeen bekend was dat Duitsland blootgesteld was aan verschillende Russische dreigingen en daar nauwlettend op lette. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser zei: “We nemen de significant verhoogde dreiging van Russische agressie zeer serieus.” Eerder deze week vertelde een hoge NAVO-functionaris aan de BBC dat Rusland “betrokken is bij agressieve geheime operaties in heel Europa – waaronder sabotage, brandstichting en moordcomplotten – gericht op het verzwakken van de publieke steun voor Oekraïne.”
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken zei dat de Baltische staten al hadden gewezen op de verschillende methoden die door Vladimir Poetin van Rusland worden ingezet in zijn oorlog tegen Oekraïne. Naast sabotage sprak ze over cyberaanvallen en het verstoren van gps-signalen zodat Baltische vluchten niet meer in buurlanden konden landen. “We hebben gezien dat er aanvallen zijn geweest op fabrieken, en dat onderstreept opnieuw dat we ons als Europeanen samen zo goed mogelijk moeten beschermen en niet naïef moeten zijn”, vertelde mevrouw Baerbock aan verslaggevers.
Begin mei vloog een gebouwencomplex in bezit van het bedrijf Diehl Metall in Zuidwest-Berlijn in brand. Hoewel een technische fout de oorzaak van de brand werd genoemd, is sabotage niet uitgesloten. Verdachte branden zijn ook gemeld in Polen en Litouwen.