Op 26 april 2024, op plantage Johanna Margaretha in Commewijne, is ceremonieel het startsein gegeven voor het project Improvement of critical infrastructure and energy diversification.
Het doel is versteviging van de energievoorziening in het gebied aan de rechteroever van de Commewijnerivier. Dit project is gefinancierd door de Inter-American Development Bank (IDB). Bij dit heuglijke feit waren onder andere aanwezig DNA-lid Soerjani Karijomenawi, technisch directeur van de EBS Marcel Eindhoven, de districtscommissaris van Commewijne Mohamedsafiek Radjab, een vertegenwoordiger van Power China, de eigenaren van de plantages aan de rechteroever van de Commewijne, staf en personeel van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en bewoners van plantage Johanna Margaretha.
Mohamedsafiek Radjab, gaf in zijn toespraak aan dat hij als burgervader van het district Commewijne zeer ingenomen is met dit bijzondere project van de regering in samenwerking met IDB-bank en de EBS. Hij benadrukte dat de rechteroever van de Commewijne-rivier, met zijn landelijke landschap en talrijke plantages, bijzonder kwetsbaar is voor stroomuitval. Een storing in de rivieroversteekkabels kan leiden tot langdurige stroomonderbrekingen, wat een aanzienlijke impact heeft op het levensonderhoud van de gemeenschap.
Nadat de aanleg van de tweede ondergrondse transmissieleiding eerder heeft plaats gevonden zal nu in deze fase de distributie van elektriciteit in de gehele regio plaats vinden. Hierdoor zal de gemeenschap voorzien worden van een kwalitatief en betrouwbaar elektriciteitsnetwerk, waardoor ernstige stroomschommelingen tot het verleden zullen behoren. Dit project zal niet alleen betrouwbare en duurzame energieoplossingen bieden voor het gebied dat zich uitstrekt van plantage Johanna Margaretha tot plantage Bakkie, maar het zal ook de economische groei stimuleren en de algehele levenskwaliteit van de bewoners verbeteren.
De districtscommissaris feliciteerde de gemeenschap, in het bijzonder die van de rechteroever. De minister zei een vlotte uitvoering van het project te verwachten en feliciteerde de bewoners met deze mijlpaal. Tevens wenste hij de aannemer een veilige voortgang van de werkzaamheden toe.
DNA-lid Soerjani Karijomenawi, benadrukte tijdens haar toespraak de noodzaak van verandering in de leef- en woonomstandigheden van de burgers aan de rechteroever van de Commewijne-rivier, met name in Margretha en de omliggende gebieden. Ze wees op de gevolgen van klimaatverandering, zoals de stijging van de zeespiegel en dijkbreuken, die de infrastructuursystemen en dienstverlening aan de samenleving ontwrichten en aanzienlijke economische kosten met zich meebrengen.
Ook bedankte zij de regering voor hun steun aan het project en het mogelijk maken van financiering via de IDB. Voorts gaf zij aan dat het erom gaat om operationeel en functioneel te blijven voor huishoudens, gemeenschappen, bedrijven en instellingen. Tot slot wenste zij alle medewerkers van N.V. EBS succes en drong erop aan om op hun veiligheid te letten. Ze kijkt uit naar de oplevering van het project en feliciteert de bewoners van Commewijne en heel Suriname met de start van het project.