Ondanks de beweringen van de regering over een stabiele economie en dalende valutakoersen, benadrukt econoom Winston Ramautarsing dat de armoede niet is verminderd.
De afname van de prijsstijging van 55 procent vorig jaar naar 40 procent dit jaar betekent volgens hem niet noodzakelijk een verbetering; het resulteert eerder in een toename van 40 procent in de kosten voor consumptiegoederen in de samenleving. “We zijn armer geworden in 2023. De regering moet niet liegen”, aldus Ramautarsing in gesprek met Sun Web TV.
Ramautarsing onderstreept de noodzaak van een salarisverhoging van meer dan 40 procent om enige verbetering te bewerkstelligen. Hij vraagt zich echter af waar deze salarisverhogingen vandaan zullen komen, gezien zijn inschatting dat de economie niet groeit.
De voormalige VES-voorzitter legt de nadruk op extra inkomsten, voornamelijk uit goud en olie, die niet te danken zijn aan productie, maar aan gunstige internationale prijzen. De grootste zorg van Ramautarsing is dat de kernproblemen van het land niet adequaat zijn aangepakt. “Suriname is nog niet eens begonnen met het aanpakken van de problemen. De huidige aanpak van de regering is als het blussen van brandjes. Dit is gewoon slecht bestuur,” aldus de econoom.
Ramautarsing acht de huidige politieke vraagstukken niet meer adequaat te behandelen, omdat ze eerder hadden moeten worden aangepakt. Hij merkt op dat de politiek momenteel meer lijkt gefocust op het winnen van verkiezingen in 2025 dan op daadwerkelijke oplossingen voor de problemen. “We hebben een overvolle, logge en inefficiënte overheid.”
Hij pleit ervoor dat belastinggelden op de juiste wijze worden geïnd en dat, samen met een verhoogde productie, de financiële positie van Suriname kan verbeteren. “De overheid moet zuiniger zijn met haar uitgaven. En het parlement moet de regering wijzen op inefficiënties,” zegt Ramautarsing, waarbij hij benadrukt dat er een cruciale rol is weggelegd voor het parlement als hoogste orgaan van de staat.