De voormalige minister van Justitie en Politie en oud-parlementariër Edward Belfort is maandag 7 april 2025 overleden en op woensdag 16 april naar zijn laatste rustplaats gebracht. NDP-voorzitter Jennifer Simons noemde hem een bijzondere en toegewijde persoonlijkheid.
Tijdens de afscheidsdienst prees NDP-voorzitter Jennifer Simons de inzet van Edward Belfort voor zijn gemeenschap. “Hij was een mooi mens en heeft veel aandacht gegeven aan zijn gemeenschap. Ik denk dat we dat moeten vasthouden,” aldus Simons. Belfort sloot zich twee maanden voor zijn overlijden aan bij de Nationale Democratische Partij (NDP), waarmee hij een opmerkelijke politieke wending maakte. Hij werd op plaats 50 van de kandidatenlijst geplaatst. Ondanks zijn korte lidmaatschap erkent Simons dat Belfort “toch wat heeft kunnen doen voor de partij”.
Volgens Simons was Belfort een rechtlijnige en uitgesproken persoonlijkheid die zich niet inhield, ongeacht zijn positie in de oppositie of coalitie. “We zijn dankbaar dat hij toch met ons is geweest, na zijn moeilijke jaren. Waar wij het nodig vinden kunnen we een voorbeeld nemen aan Edward Belfort. Hij is ons voorgegaan, maar wij zijn er nog om het werk voort te zetten”, voegde zij eraan toe.
Loopbaan van een vechter
Edward Ciriel Jeffry Belfort (Moengo, 1 augustus 1965 – Paramaribo, 7 april 2025) begon zijn loopbaan als docent op de politieopleiding en werkte zich op tot waarnemend onderdirecteur bij het ministerie van Justitie en Politie. In 2012 werd hij benoemd tot minister in het eerste kabinet-Bouterse, waar hij tot 2015 diende. Nadien was hij parlementariër voor de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), alvorens hij in 2025 overstapte naar de NDP.
Belfort was tijdens zijn politieke carrière vaak onderwerp van discussie, mede door zijn uitgesproken meningen en publieke optredens. Als presentator van het programma Sranan Tide naa Dey op Apintie en Asosye TV stond hij bekend als een felle criticus van voormalig president Bouterse. Hij nam geen blad voor de mond en beschuldigde de toenmalige regering van manipulatie en misleiding.
Controverses en kritiek
Belfort stond bekend als iemand die geen conflict uit de weg ging. Zijn relatie met ABOP-leider en vicepresident Ronnie Brunswijk verslechterde na de verkiezingen van 2020. Hij uitte stevige kritiek op het regeringsbeleid en werd uiteindelijk door zijn partij geschorst. Zijn deelname aan burgerprotesten en harde uitspraken over corruptie zorgden geregeld voor beroering in politieke en maatschappelijke kringen.
In 2019 kondigde hij zelfs aan zich kandidaat te willen stellen voor het presidentschap, een beslissing die hij zei te hebben genomen na een droom van de ‘Almachtige’. Hoewel deze ambitie niet werd gerealiseerd, bleef hij actief in de politiek en werd in 2020 herkozen als DNA-lid.
Een onverwacht afscheid
Belfort overleed onverwachts op de intensivecareafdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij werd 59 jaar. Zijn overlijden markeert het einde van een markant politiek leven dat werd gekenmerkt door strijd, principes en passie voor rechtvaardigheid. Zijn nalatenschap laat diepe indruk achter, zowel bij voor- als tegenstanders.