Al in mijn jeugd voerden mijn vader en ik vele gesprekken over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. Door zijn liefde voor geschiedenis had hij, mede door het (vroegere) schoolsysteem en het vele lezen, een goed vermogen ontwikkeld om relationele verbanden te leggen tussen allerlei zaken. De term ‘mapping’ – het in kaart brengen, analyseren – leerde ik toen kennen en heb ik altijd onthouden. Wij kunnen op de hoogte zijn van specifieke kennis in een bepaald vakgebied, maar als we vervolgens niet in staat zijn om verbanden te leggen tussen oorzaak en gevolg van gebeurtenissen in de wereld die onze leefwereld beïnvloeden, ontgaat ons heel wat in deze door globalisering verbonden wereld.
Het zijn dan gemiste kansen met alle gevolgen van dien. U bent bijvoorbeeld een uitstekende bakker, maar weet niet dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland negatieve gevolgen heeft voor de tarwemeelproductie en distributie in de wereld. Vanwege het ontbreken van deze informatie kan de verkoop van uw producten evenwel nadelig worden beïnvloed. De mogelijkheid gaat voorbij om uzelf zorgvuldig voor te bereiden en tijdig maatregelen te nemen voor het beperken van schade voor uw bedrijf.
Met het voorbije WK voetbal nog op onze netvliezen staan we sowieso dan 3-0 achter en afhankelijk van de kracht van de tegenspeler (lees: impact van de complexe wereldse gebeurtenissen) moeten we maar zien om die achterstand in te halen! In het dagelijks leven hebben we echter meestal geen tijd of geen zin om ons te verdiepen in gebeurtenissen die ogenschijnlijk ‘ver van ons bed’ lijken. Wat ik nooit ben vergeten, is dat mijn vader gedurende onze leerzame gesprekken meer dan eens een liniaal pakte en tegen een muur hield. Daarmee benadrukte hij dat we de huidige (mondiale) politieke gebeurtenissen en toekomstige ontwikkelingen pas goed kunnen begrijpen wanneer wij het verleden, de periode voorafgaand aan de gebeurtenissen, binnen de juiste context hebben kunnen analyseren.
Nieuw begin
Dit geldt voor ons individueel leven, de geschiedenis van een land en ook mondiale ontwikkelingen. Hoe kijkt u de wereld in wanneer u een nieuw levensjaar inluidt, op oudejaarsdag terugblikt of door ziekte de dood net bent ontsnapt? Is de Trans-Atlantische slavenhandel en slavernij in ons land niet alleen een internationaal erkende ernstige schending van mensenrechten en een misdrijf tegen de menselijkheid , maar ook zieke Hollandse koopmansgeest? En weet u wat de oorzaken zijn van de voortgaande oorlog tussen Oekraïne en Rusland en welke gevolgen er zijn voor u en ik? Nu dat de zandloper als weergave van tijd recentelijk wederom is omgedraaid, is het de vraag: hoe veilig en leefbaar onze samenleving is en hoe nu verder?
Méér van hetzelfde
Suriname is om verschillende redenen een aantrekkelijk land voor allerlei vormen van financiële criminaliteit. De wetgeving, het toezichtsysteem, de rechtshandhaving en vervolging alléén zijn echter niet voldoende om deze grensoverschrijdende misdaadvormen optimaal te kunnen bestrijden. Organisaties, bedrijfsleven, eindgebruikers, (potentiële) slachtoffers – kortom allen – kunnen door kennis, risicobeperkende maatregelen en samenhangend gedrag wezenlijk bijdragen aan de preventie en bestrijding van financiële criminaliteit.
Een crisis is niet ontmoedigend voor criminele organisaties, maar stimuleert vaak juist hun creativiteit om op andere manieren hun criminele activiteiten voort te zetten en zelfs een groei te realiseren. De toename van de misdaadcijfers tijdens de door Covid geteisterde wereld is een actueel voorbeeld. Denk aan goudwinning als voornaamste Surinaamse exportproduct en de voortgaande illegale goudwinning, die naar verwachting de grootste inkomstenbron is binnen onze informele economie.
De verwachting bestaat dat in 2023 een crisis van formaat in aantocht is. Dit is mede dankzij de energiecrisis die veroorzaakt zou zijn door de Russische inval in Oekraïne. De Wereldbank en IMF waarschuwden al in oktober 2022 voor het risico en reëel gevaar dat we in 2023 in een wereldwijde recessie belanden. Vervolgens heeft het IMF de groeiprognose voor de wereldeconomie in 2023 verlaagd. Door de depreciatie van de munt, de waardedaling van een valuta ten opzichte van een andere valuta, zullen de schulden van ontwikkelingslanden (!) steeds zwaarder worden. Ook wordt door het Rode Kruis melding gemaakt van meerdere humanitaire crises in de wereld vanwege conflicten, klimaatverandering en honger. Is er iets nieuws onder de zon of vooral méér van hetzelfde?
Er is hoop….
Toch is er hoop om op een andere manier met criminaliteit, gebrek aan veiligheid, verslechterde economische omstandigheden en verminderde koopkracht om te gaan. Als individuen hebben wij niet op alles invloed, maar wél hoe wij zelf in het leven staan en met situaties omgaan. Crisis is niet alleen een moeilijke periode in ons leven, bedrijf of land, maar biedt ook kansen! Het is een vast gegeven dat criminaliteit een triljoenenindustrie is, waardoor criminele organisaties zich verrijken ten koste van het milieu, maatschappijen en overheden. Dat probleem kunnen we als enkel individu niet oplossen.
Maar… wij kunnen wél anders naar zaken kijken, activiteiten ontwikkelen om onze zelfredzaamheid te vergroten en ervoor kiezen om geen medewerking te verlenen aan misdadige praktijken. Ook kunnen wij tijdig risicobeperkende maatregelen nemen met als doel onze weerbaarheid tegen financiële criminaliteit te verhogen én de kans te verkleinen om slachtoffer te worden met mogelijke emotionele, lichamelijke en financiële schade! Een leefbare wereld voor onszelf en toekomstige generaties begint bij onszelf door nu de juiste keuzes te maken.
Wij wensen u een gezond en gelukkig nieuw jaar toe!
FFCSR (www.ffcsr.com) kan voor U persoonlijk, Uw bedrijf of organisatie risico’s op het gebied van financiële criminaliteit identificeren en op maat risicobeperkende maatregelen aanbevelen. Voor nadere informatie kunt u contact met ons opnemen ([email protected]).