Vandaag was de eerste schooldag na de kerstvakantie. Zoals gewoonlijk is dat niet zonder slag of stoot gegaan. Volgens minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zijn er jaarlijks perikelen op de eerste schooldag. Zo zijn er wederom inbraken gemeld op sommige onderwijsinstellingen, waarbij waterleidingen zijn meegenomen. Er is ook in woningen van leerkrachten, die in het binnenland werken, ingebroken. Dat is bijna normaal geworden, zegt de minister.
Tijdens de
Covid-19-pandemie komt er echter een dimensie bij. Zo was er erg veel onzekerheid bij studenten en leerkrachten over de herstart van het onderwijs vanwege de vijfde golf. Sommige bonden hebben opgeroepen dat leerkrachten niet aan het werk moeten verschijnen en dat ouders de studenten thuis moeten houden vanwege besmettingsgevaar. De minister constateert volgens de eerste cijfers dat er een matige opkomst was op de eerste schooldag. Ongeveer 50% van de leerkrachten en studenten is thuisgebleven. In sommige gevallen, waarbij studenten wegbleven, zijn scholen gesloten.
Wetenschappelijke data als onderbouwing
Wetenschappelijk bekeken is het relatief veilig voor studenten om naar school te gaan, constateert minister Levens: “Ook bij nieuwe besmettingen blijkt dat ongeveer 10% van de gevallen beneden 20 jaar is. De overige 90% is boven 20 jaar. Het probleem ligt eerder bij de doelgroep van leerkrachten die besmet zijn. Maar het is moeilijk te peilen, omdat veel leerkrachten niet zijn komen opdagen waardoor er niet kon worden nagegaan of het gaat om besmettingen of vanwege de oproep van de vakbond.”
Protocollen goed gevolgd
Het ministerie heeft de besmettingscijfers tijdens alle Covid-golven gevolgd. De minister zegt dat het blijkt dat de scholen niet de bron waren voor clusterbesmettingen. “De protocollen werden goed toegepast, er zijn geen verdere besmettingen geweest op scholen in het geval een persoon positief was. Het besluit om wederom te openen, is dus niet uit het hoofd geweest, maar op basis van verzamelde data.”