Met de officiële ingebruikname van de solar plant, zaterdag in Coronie, zal zeker 9 procent van de huishoudens voorzien worden van energie. De president, Chandrikapersad Santokhi zegt dat met de uitbreiding van de energievoorziening, Coronie nu verder tot ontwikkeling moet komen.
“Dit project moet bijdragen tot productieverhoging en aantrekken van investeerders in Coronie. Wij creëren de kansen, het is nu aan jullie om het aan te pakken”, is de boodschap van de president aan de samenleving aldaar. In zijn toespraak stond de president vooral stil bij het belang van energie voor de bedrijfsvoering en ontwikkeling die hij graag in elk deel van het land ziet. Maar zegt de president dat het ook even belangrijk is om zoveel mogelijk te kiezen voor groene energie, ter bescherming van de planeet.
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) deelde mee dat dit project ligt in het kader van de UN Sustainable Development Goals (SDG’s), met name doel 7 welke inhoudt, gelijke toegang tot energie. “Overal in Suriname wordt er gearbeid, zodat alle Surinamers toegang hebben tot energie. Met de ingebruikname van de solar plants leveren we een bijdrage aan de sociaaleconomische ontwikkeling van Suriname”, zegt de NH-bewindsman.
UMEC Group Corporation was belast met de constructie van deze 0.2 megawatt solar farm bestaande uit 920 panelen die 240 kilowatt per uur kunnen genereren bij zonlicht. De solar plant zal met de nodige voorzieningen rechtstreeks op het distributienet van de Energiebedrijven Suriname worden gekoppeld. De solar plant in Coronie is onderdeel van een project dat tot stand is gekomen, middels een overeenkomst met de Caribbean Development Bank (CDB) die de energievoorziening landelijk moet versterken.
Minister Abiamofo benadrukte dat de projecten worden terugbetaald door de overheid en er worden geen gelden gehaald uit de stroomtarieven. Hij riep niet alleen op tot productiviteit, maar ook zuinig om te gaan met stroom.