“Er speelt zich een ernstige situatie af achter de ziekenhuismuren”, zegt Soenita Nannan Panday- Gopisingh, medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal en voorzitter van de stuurgroep Covid Communicatie tijdens een persconferentie donderdagavond. De situatie is nog steeds ernstig door de alsmaar toenemende Covid-19-besmettingen. “Momenteel zijn er mensen thuis of in KKF in quarantaine, maar ze kunnen niet doorschuiven naar de ziekenhuizen”, schetst Nannan Panday-Gopising de situatie.
De vaccinaties, die vanaf februari plaatsvinden, komen tot nu toe volgens Nannan Panday-Gopisingh te traag op gang. Tot nu toe heeft 45,75 procent van de vaccinatiedoelgroep zich laten inenten, daarbij is ook de doelgroep vanaf 12 jaar meegenomen. Dat brengt het op een absoluut aantal van 220.000 mensen, maar dat is volgens Nannan Panday-Gopisingh bij lange na niet genoeg om enige verlichting te brengen voor de zorgsector. “Het grootste deel van de mensen die opgenomen moeten worden betreft niet gevaccineerden. De vaccinatie verloopt veel te traag”, zegt Nannan Panday-Gopisingh. “Procentje voor procentje gaat het aantal omhoog, terwijl we vier verschillende vaccins hebben”, benadrukt de voorzitter van de Covid Communicatiestuurgroep.
Fake nieuws is volgens de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, een van de factoren
Dat de vaccinatie langzaam op gang komt, is aan verschillende factoren te wijten. Fake nieuws is volgens de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, een van de factoren. “Men luistert vaak naar verkeerde berichten, daarom willen wij zoveel mogelijk vragen beantwoorden”, zegt Gajadhar Sukul. Hij wordt ondersteund door Aloysius Koendjbiharie, hoofd RGD-poli Wonoredjo in Moengo. “Behalve dat er sprake is van een pandemie is er ook sprake van een infodemie, allerlei verhalen zijn de wereld ingestuurd. Via buren, kennissen en sociale media hoor je niet de juiste informatie en kloppen de informatiebronnen ook niet. En dat heeft bijgedragen aan de lage dekking van de vaccinatiegraad”, zegt Koendjbiharie.
Het is gebleken dat van de districten waar vaccinatie heeft plaatsgevonden, Nickerie best een hoog percentage heeft gescoord. Volgens statistieken boven de 50 procent. Echter, er is volgens Operations Manager van het Mungra Medisch Centrum (MMC), Inderjeet Jaglal, geen ideale situatie momenteel in het rijstdistrict. “We zijn haast vol wat patiënten betreft. Het ziekenhuis zit dagelijks met uitdagingen voor zuurstof die uit Paramaribo moet komen”, zegt Jaglall. Ook het zorgpersoneel van het MMC is niet bespaard gebleven. Er zijn 19 personeelsleden uitgevallen binnen de sector, waardoor er grote druk is ontstaan. Daarom heeft het ziekenhuis zich tijdelijk moeten terugtrekken uit de vaccinatiecampagne, meldt Jaglal tijdens de persconferentie.
Gajadhar Sukul onderkent dat er grote druk is op de zorg met het uitvallen en wegtrekken van zorgpersoneel. Of er weer hulp uit Nederland zal komen, kwam ook ter sprake. “We kijken naar allerlei mogelijkheden om onze capaciteit te vergroten”, zegt de directeur van Volksgezondheid. Hij benadrukt dat er reeds zaken zijn om dit op te vangen en dat is je houden aan de MoHanA-regel en de andere maatregelen die er gelden.