De boeren in Nickerie hebben gehoor gegeven aan de oproep voor de protestactie. Het dreigde te escaleren toen er een woordenwisseling plaats vond tussen de boeren en de politie met als gevolg een aanhouding van een van de demonstranten.
Derijstboeren houden de situatie niet meer vol en hebben al meer dan vier seizoenen verlies geleden. In een rapportage van D-TV hebben zij duidelijk gemaakt voor het commissariaat kantoor in Nickerie, dat zij gebruik maken van hun recht en eisen de beloofde compensatie die president Chandrikapersad Santokhi had toegezegd aan de boeren.
Zij zouden geld ontvangen als compensatie voor de verliezen die zij hebben geleden. De afgelopen seizoenen hebben de boeren met extreme droogte, wateroverlast en ook nog een rattenplaag te kampen gehad. De verliezen liggen volgens de berekeningen van de boeren tusssen de SRD 350 en SRD 400 per padiebaal van 79 kg. Ook zijn de productiekosten van de boeren omhoog geschoten als gevolg van de verhoogde brandstofprijzen.
De boeren moesten zich registreren bij het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, de betaling bleef echter maar uit. Bij nacontrole van de lijst is gebleken dat enkele boeren niet de juiste oppervlakte van hun arealen hebben genoteerd. De registratie moest daardoor opnieuw gebeuren.
De lijst is niet zo lang geleden doorgestuurd naar het ministerie van Financien voor uitbetaling. Intussen hebben de boeren meer kosten moeten maken om toch een redelijke oogst binnen te kunnen halen en de markt van rijst te voorzien.
De boeren hebben een petitie ingedien bij districtscommissaris Senrita Gobardhan die deze in ontvangst heeft genomen. Tot nu toe is er geen gedegen oplossing voor de boeren, zij wachten nog op een reactie. De acties zullen onverkort doorgaan tot er een oplossing komt.
De situatie van de boeren in Nickerie benadrukt bredere problemen die de landbouwsector in Suriname treffen. De combinatie van milieu-uitdagingen en economische druk legt een zware last op degenen die afhankelijk zijn van de landbouw voor hun levensonderhoud. Zonder tijdige en effectieve interventie kan de situatie verergeren, wat leidt tot verdere economische achteruitgang en sociale onrust.
De vastberadenheid van de boeren om hun acties voort te zetten totdat een bevredigende oplossing is gevonden, onderstreept de ernst van hun situatie. Het is van cruciaal belang dat de overheid snel en besluitvaardig handelt om deze boeren te ondersteunen, zodat hun offers en harde werk niet tevergeefs zijn.