Het conflict tussen Rusland en Oekraïne lijkt te gaan escaleren, als dat gebeurt kunnen de energieprijzen nog verder omhoog gaan, geven experts aan. Rusland heeft een grote aanwezigheid op bepaalde markten en dat maakt de Nederlandse economie ook kwetsbaar, geeft RTL-nieuws aan in haar berichtgeving. “Linksom of rechtsom, we gaan het voelen in de portemonnee”.
Hugo Erken, hoofd Nederlandse Economie bij Rabobank geeft aan dat de spanningen tussen de twee landen niet veel goeds zal brengen voor de economie van Nederland. “Als exportland zijn we erg gevoelig voor internationale schokken zoals deze”, geeft Erken aan. Voor wat betreft de handel tussen Nederland en de twee landen is de handel beperkt te noemen. Uit Rusland importeert Nederland nikkel en uit Oekraïne veel mais en zonnebloemolie. Maar de kwetsbaarheid van Nederland komt echt doordat Rusland zo een grote aanwezigheid heeft in de handel in olie en gas. “Rusland is een extreem belangrijke speler”, zegt Erken.
Rusland, op de Verenigde Staten na, is de grootste gasleverancier, daarom zal Nederland zij het nou links of rechts het terug voelen in hun zak. De mogelijkheid dat Nederland miljarden aan economische schade kan oplopen is aanwezig, afhankelijk van de duur van een eventueel conflict en verschillende scenario’s met en zonder zware economische sancties als gevolg van escalatie. In het meest ongunstige scenario kan de olieprijs volgens de economen oplopen tot 135 dollar per vat, momenteel ligt dit al dichtbij de 100 dollar per vat. Ook de gasprijs gaat hard omhoog en kan oplopen tot 215 dollar per vat.
Voor wat betreft het standpunt van Suriname over het conflict tussen Oekraïne en Rusland, heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Samenwerking en International Business,
Albert Ramdin, aangegeven dat Suriname pro non-agressie is en hoopt dat de problemen via diplomatie en overleg kunnen worden opgelost. Hij had het afgelopen weekend nog contact met zijn collega in Oekraïne.