Na een periode van evaluatie door president Chandrikapersad Santokhi, is het evident dat er verschuivingen zullen plaatsvinden op verschillende posten. Directeuren, Raden van Commissarissen en ministers zijn geëvalueerd op hun prestaties. Eerder liet minister Albert Ramdien van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking doorschemeren dat er binnen het kabinet een reshuffeling komt. Veel informatie liet hij echter niet los.
De samenleving is niet onbekend met reshuffeling.
Het kabinet Bouterse 1 en 2 heeft meer dan 60 ministers vervangen in 10 jaar tijd, onder de noemer van reshuffeling. Dit betekent dat ook onder de huidige regering één of meer ministers vervangen worden of van ministerie zullen moeten verwisselen.
Patricia Etnel heeft de geruchten van een opkomende reshuffeling ook vernomen. Haar partij, de NPS, is deel van de huidige regeer-coalitie. Zij is zeer benieuwd naar de onderbouwing die gegeven zal worden voor de reshuffeling. Zij benadrukt dat de regering belooft had om het anders te doen, daarom zal zij geen genoegen nemen met een onderbouwing van gewijzigde beleidsinzichten. Men moet met argumenten komen en vertellen waarom de minister het veld moet ruimen.
Wetswijziging
Er is grote controverse over het verwisselen van ministers, vooral voor hen die minstens een jaar hebben aangezeten. Na een jaar blijven zij voorzieningen ontvangen van de staat, naast een salaris. De wet zou volgens Etnel moeten worden gewijzigd, waarbij het termijn verlengd wordt van drie tot vijf jaar. “Want de mensen komen op de payroll van de staat en moeten voor het leven worden betaald”.
Het kabinet Santokhi-Brunswijk heeft na twee jaar reeds één minister bedankt: Diana Pokie van Grondbeleid & Bosbeheer. Etnel wijst erop dat de vele reshuffelingen het land niets hebben opgeleverd. “We staan veel verder van ontwikkeling en groei. Het zal daarom niet op dezelfde wijze moeten gebeuren, mocht er weer een reshuffeling komen’, zegt Etnel. Zij is in de eerste plaats ook geen voorstander van de term ‘reshuffeling’, omdat de Grondwet dit niet kent. De president benoemt en ontslaat ministers. De parlementariër wil ook weten als het de minister is die niet presteert of als het schort aan het beleid van de regering.
De regering als geheel
Etnel zegt dat geen enkele minister op zichzelf staat. De regering is één geheel en de president moet richting geven aan alle ministers. “Er moet daarom eerst in beeld worden gebracht wat de redenen zijn voor slechte prestaties. Het kan aan vele factoren liggen, waaronder het beleid. Pas als blijkt dat alle factoren in place zijn, kan overwogen worden om een minister te ontslaan”, zegt Etnel.