De Europese Ambassadeur voor de gebieden Guyana en Suriname, Fernando Ponz Canto, heeft vandaag samen met zijn directeur Brain Glynn een aantal nachtreflectoren overhandigd aan het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur.
De overhandiging vond maandag plaats in het Entertainment Center gebouw aan de van Sommelsdijckstraat. De EU-ambassadeur voor de gebieden Guyana en Suriname, geeft aan dat voor zijn organisatie verkeersveiligheid van groot belang is. Hij wijst erop dat er jaarlijks een aantal verkeersdoden zijn.
Met het overdragen van de nachtreflectoren wil de organisatie voornamelijk jongeren erop wijzen hoe belangrijk het is dat ze hun eigen veiligheid in het verkeer in acht nemen. PonzCanto zegt dat jongeren al vroeg geleerd moet worden dat ze een bepaalde verantwoordelijkheid hebben in het verkeer, dat zichzelf en hun familie, ten goede zal komen.
Uitlaatgassen in de atmosfeer
Verkeersveiligheid moet serieus worden genomen en moet uiteindelijk één van de normen binnen de maatschappij worden, vindt de EU-ambassadeur. Hij zegt dat binnen het Surinaams verkeer, personen minder hard moeten gaan rijden. “Rustig rijden is niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor klimaatverandering”. Ponz Canto wijst erop dat hard rijden betekent dat auto’s meer verbranden en dat er meer uitlaatgassen in de atmosfeer terecht komen.
Directeur Gracia Valies-Ormskirk van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zegt dat elke leerling kostbaar is.”Je moet gaan letten op jezelf. Wat er in het verkeer gebeurt is treurig. Daarom moeten vooral jongeren voorzichtig zijn”. Ze wijst erop dat iedereen in een auto kan stappen, daarom moeten jongeren zich ook niet al te veilig voelen op een zebrapad. Ze gaf de leerlingen aan dat een autobestuurder er niet op zal toezien dat anderen goed oversteken, daarom is het van belang dat de leerlingen zelf die verantwoordelijkheid innemen.
Dai nak mi
De directeur geeft ook aan dat bepaalde jongeren ongewenst gedrag vertonen in het verkeer bij het oversteken. ‘Kon nak mi’, ‘Dai nak mi”, zijn enkele dingen die ze dagelijks in het verkeer hoort van jongeren. “Dat moeten jullie niet doen. Want als iemand je heeft aangereden, zal jij degene zijn die alleen daar zal liggen in pijn. Of erger nog je bent er niet meer. En dat is wat we niet willen”.
Ormskirk wijst erop dat de organisatie niet voor ‘moi moi’ ervoor heeft gekozen de leerlingen te voorzien van nachtreflectoren. Ze drukte hen op het hart er gebruik van te maken, zodat ze hun veiligheid in het verkeer beter kunnen waarborgen. De reflecterende bandjes kunnen aan de arm of de been worden aangetrokken.
Reflecterende kleren
De directeur geeft aan dat bepaalde autobestuurders soms aangeven bij aanrijdingen dat zij het slachtoffer niet hebben gezien, maar met het dragen van zo een bandje zal de drager gelijk opvallen. “Laat het niet in je tas, neem de verantwoordelijkheid in en trek het aan waar men het kan zien”. Ze wil dat de aanwezige jongeren ook anderen bewust gaan maken over verkeersveiligheid en hen vertellen om vooral in de avond reflecterende kleren aan te trekken.
Rachel Deekman, Chef Verkeer van het Korps Politie Suriname, zegt dat Suriname zich steeds sterk maakt voor verkeersveiligheid. “Wanneer we praten over verkeersveiligheid dan moeten we weten dat het bij onszelf begint”. Ze riep de kinderen op om gebruik te maken van deze bandjes, omdat het een bijdrage zal leveren aan het veilig deelnemen aan het verkeer.
Ze geeft aan dat de politie ook steeds werkt aan verkeersveiligheid brengen naar de gemeenschap. In dat kader zal de politie binnenkort ook op VOJ en VOS-niveau beginnen met permanente verkeerseducatie. Ze hield de kinderen voor dat zij hiernaar mogen uitkijken.