Het ministerie van Economische Zaken (EZ) en WUSC Caribbean Suriname zijn in Saramacca gestart met een driedaagse training om jonge agrariërs en vrouwelijke ondernemers te versterken met basisvaardigheden in ondernemerschap.
Van maandag 9 tot en met woensdag 11 juni 2025 vindt in het M.I.J.N Lounge & Café aan de Sidodadieweg een intensieve training “Basisvaardigheden Ondernemerschap” plaats. De sessies worden georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) in samenwerking met World University Service of Canada (WUSC Caribbean Suriname Ltd) en maken deel uit van het Sustainable Agriculture in The Caribbean (SAC) project.
Focus op jongeren en vrouwen in de landbouw
Het SAC-project is gericht op het bevorderen van klimaatbestendige landbouwpraktijken en het versterken van de economische positie van jongeren (15–35 jaar) en vrouwen in het Caribisch gebied. In Suriname richt het project zich specifiek op het verbeteren van kennis en vaardigheden binnen het landbouwmarktsysteem, met als einddoel duurzame groei en exportvooruitzichten.
Praktische tools voor toekomstig succes
Tijdens de training krijgen deelnemers onder meer inzicht in kostprijsberekening, het opstellen van het Business Model Canvas en eenvoudige financiële administratie. Ook komen praktische thema’s aan bod, zoals toegang tot financiering, het openen van een bankrekening en btw-gerelateerde vraagstukken.
Karishma Mathoera, directeur Ondernemerschap bij EZ, benadrukte het belang van een sterk businessmodel en een goed onderbouwd businessplan om in aanmerking te komen voor fondsen van de overheid. Zij riep de deelnemers op om de training actief te volgen: “Deze kennis is essentieel voor het realiseren van duurzame groei en succes op internationale markten”.
Minister Kuldipsingh: “Ondernemers zijn de ruggengraat van de economie”
Minister Rishma Kuldipsingh onderstreepte in haar toespraak het belang van ondernemerschap als speerpunt van het overheidsbeleid. Ze verwees naar bestaande stimuleringsprogramma’s zoals het SURGE-project, het NOVA-fonds en het KMO-fonds, waarmee lokale ondernemers structureel worden ondersteund.
“Wij blijven investeren in kennis en training om lokale productie te stimuleren en onze importafhankelijkheid te verminderen”, aldus de minister. Ze moedigde de deelnemers aan om het maximale uit de training te halen en sprak haar vertrouwen uit in hun bijdrage aan een sterker ondernemerschap in Suriname. “Mek’ Sranan Gro’!”