Fact check is een nieuwe serie om valse beweringen, halve en hele leugens, sprookjes en drog van Surinaamse politici aan de hand van “feiten en publicaties” te ontbloten. Dit is kennelijk nodig en het is om af te komen van de vervuiling door politici van meningen bij burgers. Doel is dat de burger goed geïnformeerd keuzes maakt.
Aflevering 1: Herstelfase is mislukt, niks is gerealiseerd
Context
Met veel bombarie heeft de President op dinsdag 3 oktober verteld dat hij nu in de stabilisatie- en groeifase is aangekomen na afronding van zijn herstelfase. Wat hij, zoals altijd, ons niet vertelt, is wat wel en niet is gerealiseerd in de herstelfase. Hier zit het continu probleem in Suriname, politici roepen gratuit wat en niemand die ze met feiten confronteert en of bevraagt. Dit is bij Santokhi zelfs schering en inslag. De Herstelfase is mislukt, weinig doelen zijn bereikt, weinig is gerealiseerd. En niemand bevraagt hem daarop. En daarom blijft hij ze herhalen in elke kermisshow van hem.
Analyse
Het Herstelplan 2020-2022 is gepubliceerd in mei 2021, hetgeen dat betekent dat de regering al bijna een jaar aan de macht was, dus de cijfers en feiten die zij gebruikt hebben kunnen nu achteraf geen verrassing voor ze zijn. Ze kunnen nu geen excuses gebruiken als “harde schijven waren meegenomen” of “wij wisten dit niet of dat niet”.
In het Herstelplan geeft de regering aan dat zij het begrotingstekort (verschil tussen inkomsten en uitgaven) gaan wegwerken door meer inkomsten te realiseren en door minder uit te geven. Ei van Columbus zou je denken maar niks is minder waar. Het is de regering niet gelukt om meer inkomsten te realiseren en het is hen ook niet gelukt om minder uit te geven. Dat laatste is een duidelijk teken van mismanagement, slecht leiderschap en onbehoorlijk bestuur. Loekoe dja in het Herstelplan 2020-22, soso praatjes
Ik licht in deze aflevering twee uitgave posten uit: vermindering uitgave per ministerie en reductie van ambtenaren (salariskosten). Beide zijn niet gerealiseerd. Veel praatjes en praatjes vullen geen gaatjes zeggen ze in Amsterdam. Nu is de Herstelfase afgesloten zegt Santokhi, maar die praatjes hebben totaal geen gaatjes gevuld want zie hier wat er van de ambtenaren kosten terecht is gekomen.
Zie hier, lees en huiver.
Boi, jongu, mie mati, wat lezen wij hier? Wij zien een continue stijging van de salariskosten dus neks no bespaar. Huh? Da hoe da? Zomaar worden wij lege verhalen voorgehouden. Totaal niet op feiten en realiteit gebaseerd
Conclusie
De regering heeft no wan reden om bigi fasi te doen dat de herstelfase is afgesloten en er is nu stabiliteit en wij gaan groeien. Neks no groei. Ja, de kosten groeien en er gaan meer kosten gemaakt worden om de kiezers te paaien. Er zijn nog meer onderwerpen aan te dragen – in de volgende aflevering – waarmee je kan aantonen dat de herstelfase helemaal mislukt is en dus er totaal geen sprake kan zijn van stabiliteit en groei. Bigi tjoerie.
Zinloos liegen, zinloos praatjes verkopen lukt in Suriname wel omdat de media niks anders is dan een doorgeefluik.
Meest stuitende versie van doorgeven en van diepgezonken journalistiek was het optreden van de microfoon houder Wayne Telgt die daags na de persconferentie van 3 oktober in het programma To The Point van 9 oktober de president alle ruimte gaf om de “leugens” van de persconferentie te herhalen. Telgt zou toch op 9 oktober al moeten weten dat dezelfde president op zijn persconferentie van 3 oktober gelogen had en dus moest Telgt zich een beetje verdiept hebben in de plannen en cijfers. Zou je denken, hè? Deze houding van de Surinaamse media maakt dat de politici en deze president voorop het volk blijven bedonderen met lege verhalen, halve en hele leugens.
Hikmat Mahawat Khan
Noot: ik schrijf niet om een partij in bescherming te nemen of een partij te bekladden. In dit artikel gaat het om kritiek op de VHP omdat zij veel leugens hebben verspreid en niet om de NDP in bescherming te nemen, dus no wer mi ede over paars dit of dat of waar was je toen.