Samap is een initiatief van de regering van Suriname en staat onder leiding van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De uitvoering ligt in handen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), met middelen van de Europese Unie. In navolging van de eerdere overhandigingen van Matching Grant Facility (MGF) equipment in 2021, heeft Samap donderdag 10 februari wederom een deel van het toegezegde landbouwequipment overhandigd aan acht begunstigden.
Het belangrijkste streven is de duurzame ontwikkeling van de landbouw te versterken. Door meer concurrerende en veiligere productie zal de markttoegang voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en bosbijproducten worden vergroot. Samap heeft met de overhandiging van landbouwapparatuur, gereedschappen en diensten die werden toegekend aan begunstigden van de Small Grant als onderdeel van de Matching Grant Facility, meer dan 95% geleverd. Tot nu toe zijn meer dan 660 van de 731 apparaten, gereedschappen en diensten reeds gekocht door FAO/Samap en geleverd aan 58 Small Grant begunstigden (van de totaal 61 grants). Met deze leveringen is haast alle equipment geleverd van de eerste ronde van de MFG. Acht landbouwers en producenten kregen hun tweewielige tractoren mee, waaronder ook een aanhangwagen. Deze landbouwtoestellen stellen de landbouwers in staat om door mechanisatie hun productie, kwaliteit en markttoegang te verhogen.
De begunstigden die aanwezig waren bedankten Samap voor de schenking.
Begunstigde Samdjawan Ashok, bedankte Samap en zei: “Ik ben vandaag hier bij Intramar, om mijn machines in ontvangst te nemen. Ik heb in 2020 mijn aanvraag ingediend bij Samap in samenwerking met LVV en ik heb reeds brushcutters en waterpompen ontavengen. Vandaag is de tractor geschonken. Al deze machines heb ik nodig om mijn productie te verhogen op een efficiënte manier. Bij deze wil ik Samap casu quo LVV samen met FAO heel veel dankzeggen dat ze de boeren bijstaan om de productie te verhogen.”
Begunstigden van de MGF maken deel uit van verschillende activiteiten van Samap. Ze nemen vrijwillig deel aan de waardeketenplatformen. Hierdoor kunnen zij hun kennis over waardeketenontwikkeling en hun netwerk uitbreiden. Nu zijn ze in staat zaken te doen met andere leden binnen het platform. Ze krijgen trainingen in bedrijfsmanagement, financiële administratie en kwaliteitsproductie. De nadruk wordt gelegd op de productie van veilig voedsel.