Er zitten mazen in het financieel systeem van de overheid, dat corruptelingen bekend is. Het systeem is ook niet waterdicht, want anders zouden bepaalde frauduleuze handelingen niet gepleegd kunnen worden.
Dit stelt de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Steven Debipersad, in een gesprek met Key News. De redactie sprak de econoom in het kader van de grootschalige fraude welke gepleegd is bij financiële instellingen, waaronder de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
Meerkoppig controlemechanisme
Debipersad merkt op dat er meerdere personen zijn die verantwoording dragen voor controle, naast de minister van Financiën en Planning. De bewindsman merkte eerder deze week op in een actualiteitenprogramma dat hij geen bevoegdheid heeft om reçu’s te tekenen. De individuen die ook verantwoordelijk zijn voor controle hebben voldoende mogelijkheden om controle in te stellen op reçu’s of de daaraan gekoppelde uitbetalingen.
Deze week is bekend geworden dat meer dan SRD 40 miljoen is overgemaakt vanuit de CBvS naar rekeningen van derden. Dit is bevestigd door het Ministerie van Financiën en Planning, nadat NDP-parlementariër Melvin Bouva de zaak uit de doeken deed.
De econoom zegt dat er nu onderzocht moet worden waar de mazen zijn in het financieel systeem van de Staat. Deze moeten volgens hem gauw gedicht worden om frauduleuze zaken te voorkomen in de toekomst. De controles zijn niet goed uitgevoerd, maar zaken zouden volgens Debipersad zijn opgevallen bij de CBvS. Hierna zijn deze opmerkingen doorgespeeld aan het Ministerie van Financiën en Planning, waardoor de fraudezaak aan het licht is gekomen.
“Als dit niet het geval was, zou de zaak niet aan het licht komen. Dus waarschijnlijk is het systeem van reçu’s tot aan het uitbetalen van geld niet waterdicht en zijn er mazen bekend bij mensen die geen zuiver geweten hebben en hiermee frauduleus optreden” merkt de VES voorzitter op.
Debipersad zegt dat de eindverantwoordelijkheid voor het uitbetalen nog altijd ligt bij de CBVS. “De bank heeft als allerlaatste de mogelijkheid om niet te betalen, ook al is alle papierwerk er. Ook al zijn alle handtekeningen er. De bank bepaalt of die gaat uitbetalen. Dus het hele systeem heeft een probleem.” Het feit dat het hele schandaal bekend geworden is bij de gemeenschap is vanwege het parlementslid dat dit wereldkundig gemaakt heeft. “Anders zouden wij als volk het nog niet weten.”
Er moeten volgens de voorzitter meer zaken duidelijk worden, omdat er sprake kan zijn van een georganiseerd netwerk, dat mogelijk heeft gewerkt aan het wegnemen van geld uit de boezem van de Staat. De VES-voorzitter zegt dat de VES vol afschuw op het voorval reageert. “Het zijn staatsmiddelen die zo schaars zijn op het moment dat de samenleving het zo moeilijk heeft om uit te komen. Het leven is haast onbetaalbaar geworden en als je constateert dat personen kunnen grabbelen in de staatskas en zich onrechtmatig kunnen verrijken moet dit met klem tegengewerkt worden.”