De eerste fysieke Diwali viering na de pandemie mag gerust tot een succes worden genoemd. Met alle ogen gericht naar de hemel, werd Hanuman met een helikopter binnen gevlogen om Ram en Sita te ontmoeten op het Onafhankelijkheidsplein op zaterdag 22 oktober 2022.
Ram en Sita zijn in een vliegende koets met een hijskraan binnen gebracht. “Jai Hanuman” werd er geroepen om Hanuman binnen te halen. “Met de opkomst zien we dat mensen hierop hebben geanticipeerd”, zegt Aniel Manurat, voorzitter van de Culturele Unie in Suriname. Zoals beloofd door de CUS-voorzitter, was het een waar spektakel geworden voor omstanders. Hanuman is binnengevlogen met een helikopter van het Nationaal Leger. Met zwaailichten en goede begeleiding hebben de mannen van onze luchtmacht Hanuman met succes te landen gebracht.
Op social media was er nogal kritiek voor het inzetten van middelen van het nationaal leger. Dewhi die ook aanwezig was op het Onafhankelijkheidsplein, zegt het jammer te vinden dat mensen er zo naar kijken. “Er zijn genoeg sponsoren geweest die de avond mogelijk hebben gemaakt en dit is Suriname, we hebben respect voor elkaars religieuze feesten, waarom deze dan ook niet”, merkt zij op. Per slot van rekening vult zij aan dat zij ook samen viert en kijkt wanneer de grote kerstboom elk jaar op het Onafhankelijkheidsplein wordt geplaatst. “Maar je hoort mij niet klagen over wie er nou voor heeft betaald, we respecteren elkaar.”
Voor David die zelfs geen Hindu is, maar toch is komen kijken naar ‘the flying Hanuman’ is een ding duidelijk “Leef en laat leven, en geniet samen mee. Konden de middelen anders worden ingezet? Misschien wel. Maar wilt dat zeggen dat ik moet bepalen hoe zij invulling geven aan hun dag? Absoluut niet”, merkt hij op. Integendeel ziet hij de betrokkenheid van de luchtmacht bij dit soort evenementen als een bonus. “Ik zie het als een soort van training”, merkt hij al lachend op.
Voor Manurat is de Diwali manifestatie niet meer weg te denken in Suriname. “Het voelt goed aan om onze diwali manifestatie weer eens fysiek te houden na de pandemie en ben heel erg trots dat we het hebben kunnen realiseren”, merkt Manurat op. Zijn boodschap voor Diwali staat vooral centraal bij gebed voor ons land en proberen met gebed om ons welvaart en welzijn van ons land te kunnen bevorderen. “Zonder licht en energie zijn wij nergens en dat licht moeten we zeker laten schijnen”, zegt Manurat.
Behalve een vliegende Hanuman waren er ook verschillende culturele optredens van de chinezen, de Inheemsen en andere etnische groepen in onze samenleving die een bijdrage hebben mogen leveren. Dit is volgens Manurat een bewuste keus geweest en is het voor hem een aanzet om te werken aan de natievorming van ons land. “Want cultuur kan zorgen voor de natievorming”, zegt de CUS-voorzitter.
De president, Chandrikapersad Santokhi, heeft in zijn toespraak ook stilgestaan bij wat Diwali betekent en hoopt dat de samenleving de positiviteit en impact van het licht zal meenemen in haar leven. “Kennis is waardevol en de moeite waard is na te streven, het aansteken van de dia tijdens Diwali symboliseert dit idee”, zegt Santokhi. Hij benadrukt dat de samenleving ondanks de verschillen en uitdagingen toch nog respect kan tonen voor elkaars cultuur en religie. “Liefde, respect, hoop en compassie is onderdeel van mijn Diwali boodschap aan u en laten wij dit blijven uitdragen”, aldus de president.