Wildlifefotograaf Jean-Pierre Veira nam van 21 tot en met 23 maart deel aan de Green Awareness Expo – een initiatief van de Torarica Group in samenwerking met WWF Guianas – ter gelegenheid van Earth Hour.
Deze expositie had als doel bewustwording te creëren over milieukwesties. Veira, nu officieel ambassadeur van Forest93, sloot zich aan bij de expo en presenteerde in Torarica Resort 15 van zijn beste foto’s uit zijn portfolio aan het publiek.
Earth Hour en Forest93
Earth Hour is een wereldwijd evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds (WWF). Tijdens Earth Hour worden mensen over de hele wereld aangemoedigd om gedurende een uur de verlichting en elektrische apparaten uit te schakelen; dit als een daad van solidariteit met de planeet en een oproep tot actie tegen klimaatverandering. Het evenement is bedoeld om bewustwording te creëren over milieukwesties en de noodzaak van duurzaamheid en energiebesparing te benadrukken.
Earth Hour wordt gewoonlijk gehouden op de laatste zaterdag van maart, van 20.30 uur tot 21.30 uur lokale tijd. “Surinamers moeten opkomen om hun land te beschermen. Een persoonlijke connectie met de natuur versterkt de drang om de natuur te beschermen”, zegt Veira in gesprek met Key News.
Jagers schieten met geweren op dieren, maar Veira doet dat met de camera. De 25-jarige fotograaf heeft zich gespecialiseerd in wildlife en natuurfotografie. “In de studio kun je alles zelf bepalen, alles naar je hand zetten. Landschapsfotografen moeten wachten op het juiste licht en juiste omstandigheden, maar dan hebben ze ruimschoots de gelegenheid er iets moois van te maken”, zegt Veira. “Maar een jaguar, anaconda, exotische vogel of tapir, die kan besluiten niet mee te werken, weg te vliegen vlak vóór het mooiste shot, de andere kant op te gaan of – in het ludiekste geval – in de camera kijken en daarmee laten zien, dat ze weten dat je er bent”, aldus de ervaringsdeskundige.
Het fotograferen van wilde dieren in het Surinaamse regenwoud is een droombaan voor de fotograaf, die ook als gids fungeert voor overwegend Amerikaanse en Europese toeristen. Als visuele producent heeft Veira zich voornamelijk gespecialiseerd in het fotograferen van reptielen en amfibieën. Hij zet zich al een aantal jaar pro Deo in om de natuur te promoten en mensen bewust te maken over de waarde van het Surinaams regenwoud met al zijn biodiversiteit. Zijn inzet is niet onopgemerkt gebleven. Veira is door Forest93 aangetrokken als ambassadeur en zelfs toegevoegd aan de lijst van bekende Forest93-ambassadeurs zoals Dean Gorré, Jaïr Tjon en Fa, Shaquille van Zichem en Sharda John. Forest93 is via Green Growth Foundation Suriname een campagne gestart om Surinamers bewust te maken van de waarden van onze natuur. De campagne kent verschillende initiatieven die gefocust zijn op wetgeving, vooral wanneer het aankomt op de grondrechten van onze tribale gemeenschappen. Zo worden er projecten uitgevoerd van Paramaribo tot Kwamalasemutu.
Slangenman bij Snake Patrol Suriname
In een land waar slangen vaak verkeerd worden begrepen, wijdt Veira zijn leven aan het uitbannen van misvattingen en het voorlichten van anderen over deze fascinerende wezens. Veira wordt algemeen erkend als de ‘slangenman’ en combineert zijn expertise in herpetologie met zijn liefde voor fotografie, waardoor boeiende beelden ontstaan die niet alleen de schoonheid van de natuurlijke wereld laten zien, maar ook dienen als een krachtig hulpmiddel voor milieueducatie. Hij is teammember van Snake Patrol Suriname. Op de expositie stond hij dan ook bij de booth van deze “slangenorganisatie”.
Vooral voor kinderen was het een echt avontuur om hun angst te overwinnen en prachtige foto’s te maken met wurgslangen. Vooral de tapijtslang, een boa constrictor waarover er veel mythe is in de Surinaamse orale vertelcultuur, had veel bekijks. Maar het draaide voornamelijk om educatie. Snake Patrol Suriname zet zich in voor educatie en het delen van positieve ervaringen. “Vaak wordt angst aangeleerd of versterkt na traumatische gebeurtenissen, vooral als we iets niet begrijpen of kennen”, schrijft de organisatie op haar pagina. Haar slogan “Het verschil zien tussen schoonheid en angst door kennis” vormt de basis van het werk van de organisatie. Via workshops, trainingen, kinderfeestjes en lezingen biedt SPS op interactieve wijze educatie op maat aan. “We willen dat het ontdekken van de fascinerende wereld van slangen leuk, leerzaam en boeiend is”, merkt Veira op.