De fractieleiders, vooral van de oppositie, vonden de maatregelen van de regering, die dinsdag gepresenteerd werd door president Chandrikapersad Santokhi in het parlement, om de valutakoers te stabiliseren ‘onzin’.
De meeste fractieleiders waren helemaal niet onder de indruk van deze maatregelen. “De samenleving heeft niets aan het hele betoog van de president”, zei NDP-fractieleider Rabin Parmessar.
Hij haalde aan dat de situatie alarmerend is in het land en er werd gehoopt en verwacht dat het Staatshoofd presidentschap zou tonen. De president komt met een aantal maatregelen, terwijl iedereen weet dat de handhaving van maatregelen heel zwak is. “Kijk maar naar de BTW-wet.” Parmessar had verwacht dat de president een ander weg op zou gaan, maar de president blijft maar praten over de vorige regering. “De president heeft gelogen over de vorige regering. Kom met cijfers, want uitlatingen van de president over de vorige regering kloppen niet.”
Fractieleider Ronny Asabina van BEP had gedacht dat er genoeg informatie gegeven zou worden, die de samenleving zou imponeren en geruststellen. Een groot deel van de maatregelen, die aangehaald zijn, komt al in het herstelplan voor. “Als je teruggaat naar de begrotingsbehandelingen, dan zijn deze punten al aangehaald.” Ook hij vindt dat de samenleving niets heeft aan al deze maatregelen. “We hadden gehoopt dat we informatie zouden krijgen dat de koers binnenkort omlaag zal gaan.”
Obed Kanapé van ABOP vroeg aan de president om daadkracht te tonen, want de huidige situatie vreet de samenleving. “De Surinamer moet niet overleven, maar kunnen leven. We eisen dat onze mensen kunnen leven.” Volgens hem moet het Staatshoofd stappen ondernemen tegen de machten, die invloed hebben op de koers. “U heeft ondersteuning van ons om dit te doen.”
Ook Gregory Rusland van NPS was niet helemaal niet onder de indruk van het betoog van de president. “Ik dacht dat de president zich zou focussen op de problemen met betrekking tot de koersontwikkeling, maar hij is veel verder gegaan en een aantal maatregelen geïntroduceerd.” Er zijn nog een aantal zaken, die aangepakt moeten worden. Ook vertrouwen speelt een belangrijke rol, want als er geen vertrouwen is in het bestuur zal de samenleving vluchten naar de koers, wat zal leiden tot verhoging van de koers.
VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien zei dat er serieus moet gekeken worden naar een oplossing voor deze vraagstukken. Als de maatregelen getroffen worden door de regering, dan zal er aandacht ervoor gevraagd worden. “Wij moeten de regering op scherp houden, we moeten uit deze situatie komen. We zijn hier om het leefklimaat van de samenleving te verbeteren en we zullen samen uit deze crisis komen.”