Ondernemers moeten zich goed laten informeren over de Wet Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW). Dit zegt Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (OWVS).
Wolfram was te gast in de Key News business Podcast, die elke laatste vrijdag van de maand wordt uitgebracht. Wolfram en Farousha Rellum, fiscalist bij Rellum and Partners en gastvrouw Ruth Sinkeler hebben in de allereerste editie gesproken over de btw.
Wolfram geeft in de podcast aan dat de informatie naar de winkeliers veel te wensen over laat en dat ook vanwege taalbarrières een groot deel van de doelgroep niet wordt bereikt. “Er moet nu geen algemene informatie over btw komen, maar geef concrete informatie en in de taal die de mensen verstaan, in bijvoorbeeld het Aucaans en Mandarijns”, aldus Wolfram. Er is volgens haar in de introductiefase slechts gefocust op oproepen aan ondernemers om zich te registreren. Echter is de doelgroep niet geïnformeerd over hoe de wet precies werkt en wat de effecten voor haar zijn.
Volgens Rellum is het btw-systeem een goed systeem, mits als het goed geïmplementeerd wordt. Zij geeft aan dat de overheid meer aandacht moet besteden aan de controle op naleving van de wet. “Je krijgt een samenleving die beter gestructureerd is vanwege strengere eisen om vooraftrek te kunnen claimen. Daarnaast moet de overheid ook transparant naar de samenleving zijn om aan te geven waarvoor de btw wordt gebruikt”, meent de fiscalist.
Misvattingen
Rellum weet dat er enkele misvattingen zijn over de wet en dat zou komen doordat er nog niet genoeg bekend is over de wet btw. “Men denkt dat btw zorgt voor cumulatie, btw over btw betalen, maar dat was er juist bij de omzetbelasting (OB). Iedere schakel die je hebt bij een productieketen, bijvoorbeeld, zal de btw betalen over dat deel dat ze hebben toegevoegd aan waarde over hun kostprijs en winstopslag. En dan de kostprijs, exclusief btw en winstopslag, daar reken je btw over. Per saldo zal dat uitmonden in alleen belasting over de toegevoegde waarde. En het is de eindgebruiker die dat allemaal betaalt”, legt de fiscalist uit.
Zij legde ook uit wat de beide belastingsystemen inhouden. Omzetbelasting en btw zijn beide consumptiebelastingen, bij gebruik vindt de heffing plaats. Bij de invoer van goederen en productie van goederen was het heffingsmoment. Onder de wet OB waren ook beperkte diensten belast. Bij het btw-systeem is eigenlijk alles belast: invoer, productie, maar ook alle diensten. Dat maakt dat een grotere groep mensen belastingplichtig is dan bij de OB. Een ander verschil is dat btw gebaseerd is op een factuurstelsel. Ondernemers moeten hierdoor hun administratie op orde stellen. Anders lopen zij de kans op teruggave mis. Teruggave houdt in dat ondernemers hun uitgaven aan btw kunnen terugkrijgen van de belastingdienst.
Wolfram maakt zich zorgen over de controle die de belastingdienst zou moeten doen. “Waar blijft eigenlijk de controle? De belastingdienst heeft wel aangehaald dat zij equipped zijn en wel goed controle kunnen uitvoeren, maar dan nog heb ik nog een beetje mijn doubts daarover. Want je kan mensen hebben die dubbel belasting op een product zullen plaatsen, het kan gebeuren, ook al is het niet volgens de wet.”
Dubbel belasting
Wolfram raadt consumenten aan om na te gaan of producenten, winkeliers en ondernemers staan geregistreerd bij de belastingdienst. Zij voert verder aan dat kopers schrokken van de prijzen in de winkel sinds de invoering van btw. Uit gesprekken met groothandelaren blijkt dat producten die geïmporteerd worden ook duurder worden. “Dus de regering heeft wel beloofd dat de producten misschien zelfs met 2 procent verlaagd worden, maar dat heeft te maken met de valutaprijs en de toegenomen prijs van benzine.
Rellum zegt dat er rekening ermee gehouden moet worden dat er onder de wet BTW meer goederen en diensten belast zijn en dat de prijzen hierdoor juist omhoog kunnen gaan. “Benzine is een heel goed voorbeeld van; invoer en productie van benzine was niet onderhevig aan omzetbelasting, Daar hadden we alleen maar de government take, maar dat is nu met de btw, dus wel 5 procent btw waar we eerst geen OB hadden. Dus dat product wordt inderdaad duurder.”
De podcast is afgesloten met een blik op de toekomst van btw in Suriname. Klik hier om de podcast te beluisteren.