Groep C: Messi’s tekortkoming en de grote misser
Het is morgen, woensdag 23 november een nationale feestdag in Saoedi Arabië. Zo groots wordt de 2-1 overwinning op tweevoudig wereldkampioen Argentinië gevierd. In vier minuten na de rust van de wedstrijd in Groep C, veranderde een ontketend Saoedi Arabië een 1-0 achterstand in een 2-1 overwinning. Argentinië, tot dan 36 wedstrijden ongeslagen, zakte daarna mentaal in. Vanwege de heldendaad, die in de hele Arabische wereld is gevierd, is morgen woensdag 23 november uitgeroepen tot een nationale vrije dag in Saoedi Arabië. Met de blamage, is van Lionel Messi, één van de besten aller tijden, een ernstige tekortkoming pijnlijk duidelijk geworden. Het was al een groot probleem bij zijn voormalige club Barcelona, waar iedereen, mogelijk uit respect voor de uitzonderlijke linkspoot, over heeft gezwegen. Maar, dat de aanvoerder van Argentinië niet kan leiden,is nu door de verrassende nederlaag tegen Saoedi Arabië, ook bij de nationale ploeg een issue geworden.
Nadat Saoedi Arabië, vroeg in de tweede helft, met twee treffers in vijf minuten de achterstand omboog naar een voorsprong, ging het vooral mentaal mis met Argentinië. Messi, zoals dat vaak was gebeurd bij Barcelona, zei geen woord toen het fout ging. Hij toonde ook niet de passie en emoties die een leider van een team behoort te tonen, vooral wanneer het tegenzit. Veel fans van Argentinië hopen op leiderschap van Messi zoals in de dagen van Diego Maradona. Het grote verschil tussen Messi en Maradona is dat de overleden grootmeester een natuurlijke leider was en Messi juist niet. Leo, is geen geschikte aanvoerder, precies zoals Pelé dat ook nooit was. Pelé, de grootste aller tijden, was ook nooit de aanvoerder bij de selecties van Brazilië, waar hij wereldkampioen mee werd.
De echte grote opgave voor Argentinië wordt, zonder echte leider, onder de enorme druk die is ontstaan, de twee andere ontmoetingen winnen. Polen en Mexico, de twee andere landen in Groep C, speelden 0-0 gelijk in de andere ontmoeting. Het grote verhaal van die wedstrijd is de gemiste strafschop van doelpuntenmachine Robert Lewandowski. De aanvoerder van Polen schoot in de tweede helft een strafschop zwak in waardoor Mexico’s doelman Guillermo Ochoa kon redden. Gelukkig voor Argentinië’s zijn noch Polen of Mexico ver uitgelopen in punten, waardoor van alles nog mogelijk is voor de Zuid Amerikanen.
1.Saoedi Arabië, 3 pnt.
2 en 3 Polen en Mexico, 1 pnt.
4 Argentinië, 1 pnt.
10:00: Polen-Saoedi Arabië
16:00: Argentinië – Mexico.
Groep D: Het belooft wat
In de eerste wedstrijd in Groep D maakten Tunesië en Denemarken er, ondanks er niet gescoord werd, een spektakelstuk van. Veel personen hadden mogelijk verwacht dat Denemarken het initiatief zou nemen. Tunesië (FIFA nr. 30) was, waarschijnlijk aangemoedigd door de overwinning van hun Arabische broeders Saoedi Arabië, vanaf het eerste fluitsignaal brutaal en ook gewoon beter. Met pressie, creatief combinatiespel en individuele kwaliteit werd Denemarken (FIFA nr. 10) onder druk gezet. Er waren al indicaties dat er meer dan het WK van 2018, fans uit Tunesië hun team zouden komen aanvuren, maar voor de start van het duel was duidelijk dat zij de overgrote meerderheid vormden in het stadion. De wisselwerking tussen de spelers van Tunesië en hun fans zorgde voor een fantastische sfeer die hun helden vleugels gaf. De stijlvolle middenvelder Aissa Laidouni speelde een sterke partij bij Tunesië dat in de eerste helft collectief en individueel ook beter dan de Denen, die niet hun normaal spel konden spelen.
Na rust liet Denemarken zien dat zij niet voor niets worden gezien als een van de teams die ver kan komen tijdens Qatar 2022. De halve finalisten van Euro 2020, verhoogden hun collectieve intensiteit, vooral in de persoonlijke duels. De Denen speelden scherper en werden in de tweede helft ook de bovenliggende partij. Er was een grote kans voor Denemarken uit een hoekschop maar die belandde op de paal. Mogelijk door alle opwinding en de energie die Tunesië had gespendeerd in de eerste helft, zakte het team in de tweede helft fysiek weg. Er werden wissels gepleegd maar die konden de Deense dominantie niet stoppen. In de laatste tien minuten was het een beetje hangen en wurgen voor Tunesië maar die konden het tweede succes van de dag, voor de Arabische wereld, uit het vuur slepen.
Geen Benzema, geen probleem
Voor de start van de laatste wedstrijden van de dag en de tweede in Groep D, ging het vooral over de afwezigheid van Karim Benzema, bij Frankrijk. De pas gekroonde winnaar van de Gouden Bal leek klaar om met zijn land aan de klus van verdediging van de wereldtitel te beginnen. Maar vanwege een bovenbeen blessure zal de aanvaller het WK aan zich voorbij moeten laten gaan en dat was een aderlating.
Maar, Frankrijk voelde het gemis niet tegen Australië. Even leek het mis te gaan toen Australië een voorsprong nam in de 10de minuut. De ‘Socceroos’ speelden met veel lef het eerste kwartier en Frankrijk had daar moeite meer. Daarna nam de wereldkampioen over en voor rust stond het 2-1 door Adrien Rabiot en spits Olivier Giroud, die tweemaal scoorde in dit duel. Frankrijk liet vooral na rust laten zien dat het sterk is en gereed om hun wereldtitel te verdedigen. Aanvaller Kylian Mbappe was subliem en tekende voor een doelpunt en een assist, wat Rabiot trouwens ook deed. Antoine Griezmann speelde sterk wat geldt voor zowat het hele team van Frankrijk. Gelet op wat de twee andere teams in Groep D, Tunesië en Denemarken, hebben laten zien kan het interessant worden de komende twee wedstrijdronden.
De volgende wedstrijden in Groep D 26 nov:
07:00: Tunesië – Australië,
13:00: Frankrijk – Denemarken.
07:00, Groep F: Marokko- Kroatië, Al Bayt Stadium.
10:00, Groep E: Duitsland – Japan, Khalifa International Stadium.
13:00, Groep E: Spanje – Costa Rica, Al Thumama Stadium.
16:00, Groep F: Belgie – Canada, Ahmad bin Ali Stadium.