De Gender en Sport Commissie van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) onder leiding van Kirtie Algoe, heeft op zaterdag 12 maart een ‘Write the Wall’ sessie georganiseerd, in het kader van de Internationale Dag van de Vrouw. Het doel was om samen met de lidbonden te werken aan een plan voor activiteiten van de commissie tijdens de huidige bestuursperiode. ‘Het was een aangename bijeenkomst. De leden zijn hongerig naar meer informatie en zijn blij met hun inzet,” zegt Algoe.
Ruim 15 personen namen deel aan de sessie. Van de zeventien lidbonden waren vooral vertegenwoordigers aanwezig van atletiek, volleybal, karate, taekwondo, tennis en worstelen. Er waren ook deelnemers aanwezig met een basketbal achtergrond, terwijl anderen meerdere sportpetten op hadden. Het overgrote deel van de deelnemers bestond uit vrouwen. “We leggen de nadruk op vrouwen, maar mannen zijn altijd welkom om zulke sessies bij te wonen, zodat de boodschap niet eenzijdig wordt vertelt,” benadrukt Algoe.
Bij de sessie stond centraal het terugblikken op de huidige genderverhoudingen in de sport en het vaststellen van uiterst belangrijke activiteiten tijdens de komende vier jaar als sportorganisatie. Hierbij werd gebruik gemaakt van een vragenlijst, het verslag van ‘Write the Wall’ van 2018 en een presentatie van de kernactiviteiten van de commissie tijdens de vorige bestuursperiode.
Tijdens de sessie is overwegend nagedacht over de huidige participatie van vrouwen in de sport, factoren die gelijkheid en gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen in de sport dwarsbomen en te treffen maatregelen om vrouwen beter te kunnen accommoderen in tijd van crisis.
Uit de plenaire discussies bleek dat aandacht gevestigd moet worden op educatie, het ontwikkelen van een betere infrastructuur voor het toelaten van meisjes en vrouwen binnen de sport en het bevorderen van maatschappelijke bewustzijn over gender en sport. Vooral het versterken van sporteducatie op de basisschool en het beter promoten van de diverse aspecten van gendergelijkheid in sport, zijn erg belangrijk. Ook gaven de participanten aan, het belang van meer maatschappelijke discussie. Een sterk punt van aandacht was het voordragen van vrouwen voor bestuurlijke functies in sportbonden en het SOC.
De Gender en Sport Commissie geeft aan dat gender niet slechts als modewoord gebruikt moet worden, maar dat er betere inhoud moet worden gegeven aan het begrip gender in de bestuurlijke kringen van de sport.