“Dit is niet alleen een gelegenheidswet, maar ook een gangsterwet, waarbij de deur open staat voor een politieke willekeur”, zei DNA-lid, Rabin Parmessar, donderdag in het parlement bij de wijziging van de Personeelswet, die met 26 stemmen voor en 13 stemmen tegen werd gewijzigd.
Hij gaf aan dat er geen sprake is van transparantie, want op belangrijke vragen zijn er geen antwoorden gegeven. “We weten nog steeds niet wat de omvang van het overheidsapparaat is, want de minister weigert die informatie te delen met ons.” Het friends and family beleid wordt voortgezet. Hij spreekt van een chaos, want andere wetten, zoals de pensioenwet, wordt met deze wijziging terzijde gelegd. “Deze gangsterwet hoort niet bij een rechtstaat.” Vragen over artikel 28, die de overheid de gelegenheid geeft om no work, no pay toe te passen, de grootte van het overheidsapparaat en het belang van de verplichte landsdienarenregistratie werden niet efficiënt genoeg beantwoord.
Ronny Asabina van de BEP-fractie zei dat deze wijziging een gelegenheidswijziging is, want de personeelswet heeft al genoeg tools om het overheidsapparaat te beheren en te wijzigen. “Deze wetswijziging zal helemaal niet werken.” Obed Kanapé van de ABOP was wel een voorstander van deze wijziging, want hij vindt dat de wet die er nu is niet goed werkt. “We moeten ergens beginnen met de wijziging van het overheidsapparaat, zodat ambtenaren presteren. Laten we beginnen het overheidsapparaat te reguleren en maakt het niet uit, als we later rechtszaken krijgen tegen de staat.”
Asiskumar Gajadien van de VHP haalde aan dat met deze wijziging er beoogd wordt het overheidsapparaat te reguleren. Er zullen zeker zaken zijn, die aangepakt zullen moeten worden, maar de werking van de wet in de praktijk moet goed in de gaten gehouden worden. Initiatiefnemer Cedric Van Samson zei dat deze wijziging is bedoeld om de ambtenaren erop te drukken om het werk goed te doen, zoals dat bij elk bedrijf het geval is. “Voor mij is belangrijk, wanneer een burger naar een overheidskantoor gaat voor zijn zaken, dan moet hij kunnen rekenen om een goede dienstverlening.”
Hij meende dat als er meer ambtenaren in dienst zijn, dan moet dat zich kunnen vertalen in een betere dienstverlening naar de burgers toe. Voorzitter Marinus Bee van het parlement gaf aan dat de werking van deze wetswijziging constant geëvalueerd moet worden en aangepast dient te worden, indien het nodig is.